Schimbarea începe în momentul în care ştim ceva…

magazinsalajean 13 iulie 2012 1
Schimbarea începe în momentul în care ştim ceva…

„Psihologul este cel mai bun prieten al meu pentru că te-a făcut să te joci cu mine!”

Grijile ne copleşesc de multe ori, vrem să facem totul şi nu reuşim, am vrea să nu mai vină noaptea, să nu simţim oboseala, să nu ne doară nimic pentru că nu avem timp… nu avem timp să simţim, să vedem, să auzim, să ne bucurăm, să ajutăm, să ne relaxăm, să observăm momentele frumoase pe care le trăim zi de zi.
Părinţii întâmpină mari dificultăţi în creşterea copiilor, probleme financiare, probleme de sănătate, comportamente neadecvate, furie extremă, cerinţe absolutiste din partea copiilor, frici, fobii, etc., dar cea mai mare problemă pe care o întâmpină este legată de lipsa timpului. Părinţii nu au timp să fie părinţi!
Copilul, în lipsa unor explicaţii logice şi pe măsura lui, caută explicaţii „nu mă iubeşte” „nu am nici o valoare” „sunt singur pe lume” „vreau să mă observe”! Încep durerile fizice, apar crizele de furie, cerinţele absolutiste, urlete, trântirea uşilor, comportament agresiv, problemele de învăţare, fobii specifice, etc., cu scopul de a trezi atenţia părinţilor la viaţă. De cele mai multe ori funcţionează: părintele pedepseşte, critică, blamează, nu acceptă, devine furios, mai exact acordă atenţie negativă şi uită să întărească multele calităţi prezente deoarece nu există timp…
Pentru câteva minute pe zi apelaţi la „momentul special”, fiţi prezenţi pentru copii, nu criticaţi, nu încercaţi să educaţi ci doar observaţi, acordaţi atenţie minunatului viitor adult de lângă voi, arătaţi-i că este valoros, încurajaţi-l, ascultaţi-l, acceptaţi-i defectele şi faceţi în aşa fel încât acele calităţi care apar să se dezvolte armonios şi sănătos deoarece voi, părinţii sunteţi aşa cum un nume mare al psihologiei familiei spunea „făuritori de oameni”!
Faceţi-vă timp pentru a făuri cu dragoste, cu acceptare, cu blândeţe şi cu respect!
Pentru întrebări şi răspunsuri:
Cabinet individual de psihologie Bruchental Daniela Maria
Adresa: Gheorghe Lazăr, Bl.L9, Ap. 1, Şimleu Silvaniei
E-mail: silaghi.daniela@yahoo.com
Telefon: 0746788506

Psiholog clinician autonom şi psihoterapeut
Bruchental Daniela Maria

Comentarii

comments

Un Comentariu »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

  1. mircea 15 august 2013 at 21:40 - Reply

    is merita serviciul.

Lasa un Raspuns »