Schimbam programa scolara, mai putini someri

Magazin Salajean 25 noiembrie 2010 0

Schimbam programa scolara, mai putini someriCorelarea ofertei de pe piata muncii cu nivelul educational al fortei de munca a fost analizata ieri, la sala de sedinte a Consiliului Judetean de reprezentanti ai Pactului Regional pentru Ocupare si Inclusiune Sociala. In aceasta perioada, a fost lansat proiectul Relatia dintre educatie si invatare pe tot parcursul vietii si piata muncii in Regiunea de Nord-Vest, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Initiativa este menita, ca in baza unor studii de cercetare ce vor fi finalizate in luna iulie 2011, sa duca la cresterea sanselor de angajare ale somerilor.

Dupa cum a explicat Silviu Ispas, manager de proiect din Secretariatul Tehnic Permanent Nord Vest, studiul isi poate aduce contributia la evitarea situatiilor in care absolventii nu gasesc locuri de munca potrivit pregatirii lor, ori intampina dificultati la locul de munca. Prin proiectul demarat, autoritatile locale, reprezentantii unitatilor de formare profesionala, agentii economici si studentii, viitori absolventi vor putea obtine informatii reale din Regiunea de Nord-Vest despre oferta de formare si piata muncii. Totodata, este un semnal de alarma pentru furnizorii de formare, deoarece la nivel national ne confruntam cu aceeasi problema. Avem tineri absolventi pregatiti pe domenii deloc sau prea putin cerute pe piata muncii.

Factorii responsabili trebuie sa inteleaga ca structura si programa de invatamant trebuie schimbata, stiind ca e mult mai greu sa rezolvam cazuri sociale ori sa investim fonduri consistente pentru reorientarea profesionala a tinerilor. Potrivit datelor statistice prezentate ieri, la nivelul Regiunii de Nord Vest, rata de ocupare din anul 2009 era de 55,2 la suta, iar anul trecut, somajul inregistra o rata de 6,48 la suta. In luna august a acestui an, din totalul de someri din regiune, respectiv, 78.711 persoane, 33 la suta erau tineri. La nivel national, numarul absolventilor care primeau ajutor de somaj, in luna septembrie, era de 53.000.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »