Scandal pentru o placa de beton

Magazin Salajean 24 noiembrie 2010 0

Scandal pentru o placa de beton

Intrarea la doua puncte comerciale din str. Simion Barnutiu din Zalau a fost, ieri, aprig disputata de proprietarul spatiilor si de reprezentantii Primariei Municipiului Zalau. Sabin Tirle, posesorul celor doua magazine (de haine si cosmetice) acuza administratia locala de faptul ca il obliga sa demoleze doua placi de beton din lateralul intrarii in cele doua magazine. Mai mult, ieri, salariati din Primarie erau gata sa puna in aplicare dispozitia prim-edilului de demolare a placilor.

Detinatorul spatiilor s-a plans de faptul ca are depusa in instanta o actiune judecatoreasca pentru suspendarea dispozitiei primarului si a cerut angajatilor care voiau sa demoleze cele doua laterale de beton planul sau proiectul de demolare si ordinul de executare a acestei activitati. Proprietarul ne-a explicat ca stalpii pe care ar trebui sa-i faca, daca demoleaza placile, ar obtura aerisirile beciurilor de la subsolul blocului, ceea ce ar crea mari nemultumiri in randul locatarilor.

Demolarea se impune

Ioan Sabou, consilier la Urbanism -Disciplina in Constructii a explicat, la fata locului ca proprietarul trebuia sa procedeze la demolarea placilor de beton, in baza hotararii judecatoresti si a dispozitiei primarului din octombrie 2010. Demolarea nu va afecta structura de rezistenta a blocului asa cum se teme proprietarul. Din 2008, de cand s-a dat sentinta judecatoreasca irevocabila se puteau gasi n solutii pentru ca toata lumea sa fie multumita. Iar daca procesul verbal al primariei nu era corect, ar fi fost anulat de instanta.

Primarul Zalaului, Radu Capilnasiu a subliniat ca angajatii primariei au fost indreptatiti in actiunea lor de ieri, sustinand ca pentru demolarea placilor nu era nevoie de proiect. Hotararea judecatoreasca era executorie, demolarea se impune, iar suprafata de la intrare trebuie sa fie adusa la nivelul tuturor balcoanelor de deasupra.

Amenzi si procese

Povestea are ca inceputuri, dupa cum ne-au declarat surse din cadrul primariei, procesul verbal de contraventie (cu 5.000 de lei amenda) trimis de Primaria Zalau in 22 mai 2007, pentru realizarea unei placi la balcon ce depasea proiectia celor de la nivelele superioare. Totodata, primaria a solicitat oprirea lucrarilor si demolarea placii de beton pentru partea care depaseste proiectia balcoanelor (cu 80 cm). Impotriva procesului verbal, Sabin Tirlea a facut plangere contraventionala, dar in final, s-a constatat ca procesul verbal era legal, masura dispusa de primarie pentru demolarea placilor ramanand in vigoare, ba chiar proprietarului impunandu-i-se termenul de 30 iunie 2007 pentru a o pune in aplicare. Sabin Tirlea insa nu s-a conformat, astfel ca Primaria a procedat la emiterea dispozitiei din 12 octombrie 2010.

Procesul dintre Primarie si proprietar s-a finalizat anul trecut, cand i s-a respins plangerea. In octombrie 2010 s-a emis (in baza Legii 50/1991, art. 33 paragraful 1, 2) dispozitia de desfiintare a placii de beton, in urma constatarii ca el nu s-a conformat masurilor din procesul verbal. In 9 noiembrie, proprietarul s-a adresat primariei pentru anularea dispozitiei solicitand si instantei suspendarea masurilor de desfiintare pana la solutionarea legalitatii dispozitiei primarului. Cum pana acum nu s-a dispus de catre nicio instanta judecatoreasca ca dispozitia primarului nu ar fi corecta, angajatii din primarie au considerat ca nu exista niciun impediment legal care sa impiedice lucrarile de demolare.

Deocamdata, in coada de peste

Dupa ce, ieri, conflictul s-a mutat la sediul Politiei, si partile au avut posibilitatea sa se explice, lucrurile s-au oprit, asa cum afirma Sabin Tirle. Problema noastra a ramas in aer. Cei de la politie au spus ca decizia de astazi a primariei era ilegala, fiind contestata in instanta. De aici, voi continua razboiul cu vecinul de deasupra magazinelor, Ionel Muresan, cel care a starnit presiunile la primarie. Reclamatiile locatarilor au pornit dupa ce s-a obtinut autorizatia de schimbare a destinatiei apartamentului in spatii comerciale. Ei au invocat faptul ca fostul proprietar le-a falsificat semnaturile pentru a obtine actele necesare, ulterior, el a platit pentru acest lucru prin condamnare.

Proprietarul apartamentului situat deasupra spatiilor comerciale, Ionel Muresan, ne-a declarat vizavi de faptul ca Sabin Tirle spunea ca a facut presiuni la primarie in acest caz, ca povestea este veche, de vreo cinci ani, de cand un cetatean a dorit sa obtina autorizatii pentru schimbarea destinatiei apartamentului in spatiu comercial. Vecinii au sesizat ca numele si semnaturile lor au fost falsificate, si am verificat.Ulterior, am facut plangere penala ca legea a fost incalcata. Noi am facut sesizare la Parchet pentru ca fostul proprietar nu a vrut sa-si anuleze autorizatia.

Dupa ani, Tirle, a cazut la mijloc, nevinovat, ne-a spus ca el a dat cuiva sa-i faca aceste hartii. In legatua cu spatiul de la balcoane, mi se pare normal sa fie identic cu celelalte, iar daca Primaria a dat dispozitie sa se demoleze, si instantele nu au anulat aceasta decizie mi se pare normal sa se respecte legea. Noi, locatarii, cerem dreptul nostru, ca blocul sa fie pentru spatii de locuit, nu pentru spatii comerciale. Eu nu fac presiuni la Primarie. Acolo ma duc saptamanal, pentru probleme de serviciu. Nu m-am dus acolo expres sa reclam ce se intampla la noi in bloc si nu am nimic cu nimeni.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »