Scandal eclezial in urma rotirii de cadre a preotimii zalauane

Magazin Salajean 29 septembrie 2008 0

Scandal eclezial in urma rotirii de cadre a preotimii zalauane

Printr-un comunicat de presa remis redactiei noastre, Biroul de presa al Episcopiei Salajului face cunoscut faptul ca, in 25 septembrie, la sediul Protopopiatului Ortodox Zalau, a avut loc sedinta Permanentei Consiliului Eparhial, care a fost prezidata de episcopul Salajului – Florea Petroniu. Astfel, sustine sursa citata, pentru bunul mers al vietii bisericesti, pentru instaurarea pacii in comunitatea ecleziala si revigorarea activitatii pastoral-misionare in parohiile din municipiul Zalau, incepand cu 1 octobrie, vor avea loc cateva numiri de preoti, ca de exemplu: preacucernicul parinte Ioan Pop a fost numit preot slujitor la Parohia Pogorarea Duhului Sfant (Porolissum); preacucernicul parinte Vasile Brete a fost numit preot slujitor la Parohia Nasterea Maicii Domnului (Dumbrava Nord); preacucernicul parinte consilier Vasile Rus a fost numit preot paroh la Parohia Adormirea Maicii Domnului (Catedrala); preacucernicul parinte Iosif Lucaci a fost numit preot slujitor la Parohia Adormirea Maicii Domnului (Catedrala); preacucernicul parinte Alexandru Stanean a fost numit preot slujitor la Catedrala Episcopala Inaltarea Domnului (Sfanta Vinere); preacucernicul parinte consilier Florin Cecan a fost imbisericit la Parohia Sfanta Treime (Florilor).

Cu alte cuvinte, toti preotii amintiti mai sus vor sluji, de luna viitoare, in alte parohii decat in cele pe care le-au pastorit pana acum. Surse neoficiale sustin insa ca aceasta rotire de cadre a avut loc ca urmare a faptului ca, nu cu mult timp in urma, la Biserica Adormirea Maicii Domnului – Catedrala, a fost numit un calugar, care a tinut sa impuna anumite restrictii in ceea ce priveste oficiarea slujbelor, mai precis a activitatii bisericesti de aici. Doar ca, odata impus un ritual bisericesc mai dur decat cel cu care enoriasii erau obisnuiti, cum era de asteptat, au aparut si reactiile adverse. Aceleasi surse neoficiale ne marturisesc faptul ca episcopul Salajului, Florea Petroniu, a fost instiintat cu privire la existenta unei situatii tensionate la Biserica Adormirea Maicii Domnului, insa se pare ca preasfintia sa nu a luat in serios acest lucru. Ba, mai mult de atat, pentru a-l trage pe linie moarta pe preotul Ioan Pop, care a slujit ani la rand la Biserica Adormirea Maicii Domnului, i-a sacrificat si pe ceilalti preoti (transformandu-i in victime colaterale), trimitandu-i sa lucreze in alte parohii decat cele cu care deja se obisnuisera.

In demersul nostru jurnalistic, vineri, am incercat sa luam legatura cu episcopul Salajului, insa ni s-a spus ca este plecat din localitate. Totusi, am primit cateva informatii despre cele relatate mai inainte, consilierul cultural al Episcopiei Salajului, Gabriel Gardan, asigurandu-ne ca nu este vorba despre nici un scandal si ca, in urma deciziei Permanentei Consiliului Eparhial, a existat un grup de credinciosi de la Biserica <>, care au solicitat o audienta la preasfintia sa Florea Petronie, care nu se afla in localitate. Astfel stand lucrurile, grupul de credinciosi a lasat la Episcopie un Memoriu, despre al carui continut, cel putin vineri, la orele amiezii, Gabriel Gardan nu stia nimic. Tot ceea ce stiu este ca nemultumirile oamenilor sunt legate de cateva masuri administrative privind anumite numiri de preoti la bisericile din oras, ne-a marturisit in cele din urma consilierul cultural al Episcopiei Salajului.

Daca toate acestea sunt adevarate, tare mi-e teama ca reprezentantii bisericii ortodoxe incep sa puna in practica anumite tertipuri de gen politicianist, viclenii despre care refuz sa cred ca ar putea face obiectul activitatii unei institutii care se bucura inca de incredere neconditionata in randul enoriasilor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »