Scaderi de preturi la medicamente

Magazin Salajean 3 noiembrie 2008 0

Scaderi de preturi la medicamenteIn urma negocierilor Ministerului Sanatatii cu industria farmaceutica, preturile a 1.500 de sortimente ale medicamentelor compensate si gratuite au scazut cu pana la patru procente, in timp ce 2.000 au ramas la acelasi pret. Astfel, pana in 31 decembrie a acestui an, s-a stabilit un nou pret extern de intrare in tara (CIP) luandu-se ca valoare de referinta, pentru fiecare medicament, media celor mai mici trei preturi CIP din cele 12 tari de referinta din UE. Daca media aceasta este mai mica decat pretul CIP din Romania, pretul CIP scade pana la valoarea mediei. Potrivit calculelor, scaderea este cu pana la 4 la suta. Adica, daca media celor mai mici trei preturi este 5, iar pretul CIP in Romania este 7, acesta va scadea pana la 5, se arata intr-un comunicat de presa remis de Ministerul Sanatatii. Medicamentele vor ajunge la consumatori la pretul CIP, caruia i se va adauga TVA, adaosul de distributie si adaosul de farmacie.

De retinut ca, pe total evaluare a consumurilor posibile, fondurile utilizate in regim compensat si gratuit se mentin la acelasi nivel, respectiv cel prevazut in bugetele MSP si CNAS si ca nu se modifica preturile la medicamentele romanesti si preturile la medicamentele din import, care sunt in CANAMED, dar nu sunt pe lista de compensate si gratuite.

Incepand cu vinerea trecuta farmaciile din toata tara pot vinde toate medicamentele al caror pret s-a stabilit prin aceasta noua metodologie.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »