Scădere drastică a numărului de înmatriculări în Sălaj

Magazin Salajean 26 mai 2011 0

Scădere drastică a numărului de înmatriculări în Sălaj

Situaţia financiară precară a sălăjenilor şi majorarea valorilor taxei de poluare sunt principalele cauze ale scăderii drastice a numărului de înmatriculări de la nivelul judeţului Sălaj. Conform statisticilor Serviciului Public Regim Comunitar Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor (SPRCPCIV) Sălaj, înmatriculările de maşini second-hand aduse din afara graniţelor ţării în lunile aprilie-mai ale acestui an au scăzut de patru ori comparativ cu aceeaşi perioadă din anul trecut.

Potrivit inspectorului de poliţie Sorin Ţîrlea, şeful Compartimentului de înmatriculări din cadrul SPRCPCIV Sălaj, ne-a declarat că numărul scăzut de înmatriculări autovehicule second-hand nu este cauzat numai de majorarea taxei de poluare, ci şi de situaţia economică a sălăjenilor. Acest lucru este dovedit de taxele de poluare plătite de sălăjeni pentru înscrierea maşinilor în circulaţie. Spre exemplu, dacă în luna octombrie a anului trecut media taxelor plătite de proprietarii de autoturisme second-hand aduse din străinătate se situa în jur de 2.500-3.000 de lei, în prezent, sălăjenii plătesc în medie pentru înmatricularea unui autovehicul suma de 1.500-2.000 de lei, ne-a declarat Sorin Ţîrlea.

Scăderea numărului de înmatriculări autovehicule de mâna a doua achiziţionate dinafara ţării reiese din statisticile înregistrate la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor. Astfel, dacă pe parcursul lunii aprilie anul curent au fost înmatriculate doar 76 de autoturisme second-hand, în aceeaşi perioadă a anului trecut, sălăjenii au înscris în circulaţie nu mai puţin de 354 de autoturisme. Aceeaşi statistică sumbră se arată şi în privinţa maşinilor înmatriculate în luna mai a anului în curs, respectiv 96 de autovehicule pentru care s-a plătit taxa de poluare, comparativ cu luna mai a anului 2010 când au fost înscrise în circulaţie un număr de 336 de maşini.

Nici la capitolul maşini noi înmatriculate, sălăjenii nu stau bine cu finanţele. În luna aprilie a anul trecut, sălăjenii şi-au cumpărat şi înmatriculat 42 de autoturisme noi, în timp ce luna trecută a anului în curs doar cinci au trecut pragul Serviciului de Înmatriculări pentru înscrierea maşinilor în circulaţie, respectiv un autoturism marca BMW, două Dacii şi un Nissan.

Cele mai multe autoturisme înmatriculate în judeţ în luna aprilie a anului în curs sunt marca Ford, în număr de 14. Pe locul doi în listă se situează mărcile Opel şi Volkswagen, fiecare cu câte 13 maşini înmatriculate, pe locul trei fiind marca Renault, cu şapte autoturisme înscrise pe drumurile publice din ţară.

Lipsa banilor se regăseşte şi în sutele de dosare aflate pe rolul instanţelor de judecată, depuse de sălăjeni fie pentru a scăpa de plata taxelor de poluare fie pentru recuperarea sumelor plătite pentru înmatricularea maşinilor. Din cele declarate de inspectorul de poliţie Sorin Ţîrlea, unele dosare în care se cere înmatricularea autoturismului fără plata taxei de poluare datează din septembrie anul trecut. Astfel, indiferent de timp şi de faptul că nu pot scoate maşina în circulaţie pe drumurile publice, sălăjenii preferă calea instanţelor de judecată. În cursul acestui an, doar 14 sălăjeni au obţinut în instanţă decizia de înmatriculare a autovehiculelor fără a plăti taxa de poluare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »