Satul Salajean se muta la Porolissum

Magazin Salajean 26 august 2010 0

Satul Salajean se muta la Porolissum

Cea de-a patra editie a manifestarii Satul Salajean va avea loc in data de 5 septembrie 2010, nu pe platoul din fata Prefecturii, ca in anii anteriori, ci la Complexul Arheologic Porolissum. Dupa cum a anuntat Tiberiu Marc, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Salaj, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, evenimentul va fi structurat in mai multe sectiuni, respectiv mestesuguri salajene, produse traditionale salajene, bucatarie traditionala salajeana si ardeleneasca, demonstratii culinare si comunitati rurale salajene. Ne-am dorit o abordare diferita de anii trecuti si anume sa insistam asupra valorilor locale, a precizat oficialul salajean.

Manifestarea dispune de un buget de 10.000 de euro, suma sigurata prin sponsorizare de catre TenarisSilcotub.

In standurile special amenajate, mesterii populari nu doar ca vor expune, dar vor si arata curiosilor cum se impletesc cosurile din nuiele, cum se realizeaza oalele din lut ars, cum se tese ori cum se confectioneaza clopurile din paie si icoane pe lemn si sticla. Printre produsele traditionale puse la vanzare se vor numara atat cele din lapte si carne, cat si produsele de panificatie, conserve si muraturi, produse apicole, vinuri si carne de peste. Cinci restaurante din Zalau se vor intrece la capitolul bucatarie salajeana si ardeleaneasca, oferindu-le vizitatorilor preparate precum topala de bujuneala cu mamaliga, ciolent, holent, placinte pe vatra ca la Meseseni, ciolan afumat cu varza calita, laste cu branza si jumari, malai dulce si varza secuiasca. Un stand special va fi cel al Consiliului Judetean Salaj, in colaborare cu echipa Niste tarani, unde doritorii vor putea degusta preparate din bucataria romana: cotlet de mistret in sos fierbinte, friptura cu sare si sos de miere, supa a la Apicius ori paine militara. Nu vor lipsi nici demonstratiile culinare a patru bucatari din Salaj si Cluj.

La editia din acest an si-au anuntat participarea si trei primarii salajene – Mirsid, Valcau de Jos si Plopis, in timp ce ansamblul folcloric Mesesul va sustine un recital.

Zalauanii care doresc sa viziteze Satul Salajean nu trebuie sa-si faca griji in privinta transportului, intrucat organizatorii s-au ocupat si de acest aspect. Astfel, primul autobuz va pleca la ora 11.30, din fata CJ Salaj, iar de la 12, din ora in ora, pana la 18. La intoarcere, mijloacele de transport vor face curse din ora in ora, cu incepere de la ora 17, pana la 21.

Planuri marete pentru la anul

Dupa modelul targului de la Biertlan, Sibiu, oficialii salajeni si-au propus ca, incepand cu editia viitoare a Satului Salajean, printre expozanti sa se numere atat producatori atestati din alte judete ale tarii, cat si din strainatate. Cu ocazia editiilor de pana acum, am constatat un anumit traditionalism, motiv pentru care vrem sa dam posibilitatea si producatorilor din alte parti sa participe la targ. Ba mai mult, avem in plan sa extindem derularea manifestarii pe parcursul a trei-patru zile, pentru a o putea include intr-un circuit, a mentionat Marc.

In planurile administratiei judetene au fost inclusi si tinerii de la Complexul de Servicii Comunitare din Cehu Silvaniei, care sa realizeze, in cadrul unor ateliere vocationale, obiecte de artizanat cu specific salajean. Produsele in cauza vor fi puse in vanzare, la editia din 2011 a Satului Salajean.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »