Sarbatori nefericite pentru mii de salajeni

Magazin Salajean 22 decembrie 2008 0

Sarbatori nefericite pentru mii de salajeniStafia disponibilizarii bantuie Autostrada Transilvania

Salajenii angajati pe santierul Autostrazii Transilvania au intrat de vineri in concediu de odihna pe perioada sarbatorilor de iarna, urmand ca, de la inceputul anului viitor, mai precis din 5 ianuarie, sa reia activitatea, in cazul in care conducerea companiei Bechtel nu va trece la concedieri colective.

Directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Salaj, Mircea Pop, a declarat de curand ziarului nostru ca, din datele pe care Agentia le detine, circa o suta de someri salajeni au fost angajati sa lucreze la Autostrada Transilvania. In atari conditii, daca cei de la compania Bechtel vor decide sa ia masuri privind reduceri masive de personal, Salajul urmeaza sa fie afectat mai putin decat alte judete. Judetul nostru va fi afectat mai putin, pentru ca nu au angajat multi salajeni, a spus Mircea Pop.

Pe de alta parte, presedintele UJS Cartel Alfa, filiala Salaj, Pompiliu Ceaca, a afirmat ca, din informatiile primite de la omologul sau din Cluj, sindicatele au fost notificate de Bechtel ca, incepand cu 12 ianuarie 2009, va incepe un program de concedieri colective. Din datele liderilor de sindicat, daca aceste concedieri colective vor avea loc, vor fi afectati in jur de o suta de salajeni.

Una peste alta, se pare ca activitatile de constructie a Autostrazii Transilvania vor fi reduse substantial, iar aceasta masura ar putea afecta o mare parte dintre angajati, ca urmare a faptului potrivit caruia Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania datoreaza constructorului 27 de milioane de euro.

Cuprom, la un pas de faliment

Cuprom S.A, cea mai mare companie producatoare de cupru din Romania, ar putea intra in faliment, ca urmare a admiterii cererii de deschidere a procedurii de insolventa din partea SC Expert Consultancy Inc SRL, din data de 3 decembrie 2008.

Tribunalul Municipiului Bucuresti a decis sa desemneze provizoriu, pana la prima adunare a creditorilor, administrator judiciar pe Activ Lichidator Ipurl, cu o retributie lunara de 2.000 de lei, fara TVA. In urma examinarii situatiei economice a debitoarei, administratorul judiciar va intocmi, in termen de 30 de zile de la desemnare, un raport de activitate prin care va propune fie intrarea in procedura simplificata descrisa in Legea insolventei, fie continuarea perioadei de observatie in cadrul procedurii generale, potrivit articolului 54 din Lege.

In functie de cuprinsul raportului, administratorul va trebui sa elaboreze un plan de reorganizare pentru a ajuta societatea sa isi achite datoriile fata de creditor. Cuprom va continua sa-si desfasoare activitatile curente pana la pronuntarea sentintei.

Cuprom S.A este o companie cu capital privat, cu o experienta indelungata in domeniul metalurgiei si al metalelor neferoase. Principalele fabrici producatoare din cadrul companiei sunt CUPROM S.A. – sucursala Zalau si CUPROM S.A. – sucursala Baia Mare. Si in acest caz, salajenii angajati ai fabricii din Zalau se pot astepta la disponibilizari in masa, cu atat mai mult cu cat compania este la un pas de faliment.

Bibendum – mascota Michelin, isi arata coltii la 1.600 de angajati

La toate aceste prezumtive concedieri colective se adauga, deja, cateva realitati dureroase pentru noi, salajenii. In urma cu o saptamana, fabricile producatorului francez de anvelope Michelin, din Romania, si-au intrerupt temporar activitatea. Odata cu acest demers, cei 1.300 de angajati ai fabricii Silvania Zalau au intrat in somaj tehnic. Acestora li s-au adaugat alti 300 de muncitori de la RomSteel Cord Zalau, care au fost pusi pe liber miercuri, 10 decembrie. Potrivit conducerii Michelin, pana la reluarea productiei, care ar fi programata pentru inceputul lui ianuarie, angajatii celor doua fabrici vor incasa 75 la suta din salariul de baza. Decizia conducerii Michelin, privind prelungirea vacantei de iarna pentru angajatii celor doua fabrici din Zalau a fost luata din cauza crizei economice mondiale, care a determinat o scadere a cererii pe piata anvelopelor.

Paolo Basseti scutura bradul la TenarisSilcotub

Nici angajatii TenarisSilcotub Zalau nu vor petrece prea linistiti sarbatorile de iarna, in contextul in care, incepand de azi, vor intra intr-o vacanta prelungita pana in 12 ianuarie, iar reluarea activitatii in 2009 va insemna trecerea unora dintre ei in somaj tehnic, ca efect al crizei mondiale. Am redus numarul de schimburi si am extins vacanta angajatilor, din 22 decembrie pana in 12 ianuarie, a afirmat de curand, in cadrul unei intalniri cu presa locala, Paolo Basseti, vicepresedinte executiv TenarisSilcotub si area manager pentru Europa de est. Acesta a mai precizat ca scaderea din ultima perioada a productiei celor doua fabrici din Romania care apartin companiei, respectiv din Zalau si Calarasi, va insemna si trimiterea in somaj tehnic a unui numar inca necunoscut de angajati. Paolo Basseti a subliniat ca cele mai mari probleme le vor avea subcontractorii companiei, care vor fi obligati, cel mai probabil, sa isi concedize oamenii care lucreaza acum pentru TenarisSilcotub.

Angajatii Cemacon, pusi pe banda transportoare

In acelasi cadru sumbru amintim ca si producatorul de blocuri ceramice Cemacon SA Zalau va disponibiliza, la inceputul anului 2009, aproape jumatate din personal. Intr-un raport al companiei se arata ca, in conditiile in care pentru anul 2009 se prevede o scadere a productiei cu aproximativ 27 la suta, comparativ cu 2007, Cemacon nu isi permite sa acumuleze productie pe stoc. In situatia data, Consiliul de Administratie al firmei a dispus inchiderea liniei vechi de fabricatie a blocurilor ceramice, incepand cu ianuarie 2009, o restrangere a productiei si disponibilizari de personal, prin concedieri individuale si colective. Este vorba de 120 de persoane, care vor fi disponibilizate in prima parte a anului 2009. Sunt doua aspecte care au dus la nevoia de a reduce personalul. In primul rand inchidem o linie de productie, masura ce era prevazuta de altfel si, in al doilea rand, sunt efectele crizei, a declarat nu cu mult timp in urma Ioan Crehul, managerul general al Cemacon.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »