Sarbatoare la Jibou – semicentenarul Liceului

Magazin Salajean 22 octombrie 2007 0

Sarbatoare la Jibou - semicentenarul LiceuluiJiboul, vineri, in ciuda ploii, a fost in sarbatoare. S-au implinit 50 de ani de la nasterea invatamantului liceal in oras. Cu aceasta ocazie, in organizarea Consiliului Local, Primariei si a Liceului Teoretic Ion Agarbiceanu, s-au derulat mai multe evenimente care sa scoata in evidenta acest jubileu. Mai intai, intalnirea primelor noua promotii ale liceului, apoi adunarea festiva jubiliara, care s-a desfasurat in Casa de Cultura Oraseneasca, si cu un moment de reculegere in memoria profesorilor si absolventilor decedati. La Casa de Cultura, primul a luat cuvantul Emil Trif, fost inspector scolar general in Salaj, al doilea director al liceului din Jibou. Salutul Inspectoratului Scolar a fost transmis de inspectorul scolar general adjunct Dorel Iustin Cozma, absolvent al acestui liceu, iar salutul Consiliului Judetean Salaj a fost rostit de vicepresedintele Mircea Ghiurco, si el absolvent al liceului din Jibou. Au luat cuvantul si Liviu Sampalean, actualul director al Liceului Ion Agarbiceanu, primarul orasului Jibou, Augustin Borz (absolvent al liceului), profesorul veteran Ion Ivanescu, Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judetene Maramures (absolvent al liceului), prof. univ.dr. Gheorghe Mandru (din partea primei clase a liceului), fostul director al liceului, Aurel Pascut (absolvent al liceului). Toti au elogiat scoala si cadrele didactice, spunandu-se de mai multe ori ca liceul din Jibou este unul dintre cele mai bune prin tara, fie doar si prin numele si numarul de personalitati pe care le-a dat tarii, universitari, cercetatori, personalitati de notorietate publica. Iata cateva nume, in afara de cele mentionate deja: Pavel Abraham (Academia de Politie Bucuresti), Cornel Grad (Universitatea de Vest Vasile Goldis Arad), Dorel Abraham (Universitatea Bucuresti), Viorel Tautan (poet, prozator, traducator), Iosif Boda (politolog, diplomat), Stefan Birtalan (handbalist, antrenor emerit), Mircea Marincas (fost procuror sef, actualmente avocat), Gheorghe Tadici (antrenor emerit), Dorut Grec (directorul Curtii de Conturi Salaj), Elisabeta – Simone Gyorfi – Deak (poeta, prozatoare, traducatoare), Marcel Lucaciu (scriitor, inspector scolar), Pompilia Stana (procuror-sef Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj), Monseniorul Claudiu Pop (rector al Misiunii Greco-Catolice din Paris).

Dupa luarile de cuvant, dupa primirea de diplome jubiliare si flori, a urmat lansarea lucrarii monografice: Liceul Teoretic Ion Agarbiceanu Jibou 50 – Varstele scolii (1957 – 2007), lucrare aparuta sub egida Bibliotecii Judetene Petre Dulfu din Baia Mare, redactorul cartii fiind Viorel Tautan. Dupa acest moment, a urmat o scurta prezentare a numarului recent aparut din revista Caiete Silvane, cel pe luna octombrie a.c., numar care cuprinde semnaturile mai multor jibouani: Viorel Muresan, Viorel Tautan, Simone Gyorfi, Gyorfi – Deak Gyorgy, Zaharia Prodan, acesta fiind principalul motiv al prezentarii in acest cadru. La finalul manifestarii de la Casa de Cultura, a avut loc un spectacol folcloric oferit de Ansamblul Cununa al Clubului Copiilor din Jibou (instructori Veronica si Victor Pintea) si un altul, umoristic, in prim-plan cu cunoscutii Liviu Petris si Marcel Muresan (absolvent al liceului din Jibou).

Multumiri

Viorel Tautan, initiatorul si organizatorului acestui eveniment, ne-a declarat ca atat realizarea lucrarii monografice a liceului, cat si celelalte care au tinut de jubileu, le-a realizat cu un efort personal groaznic, pe fondul lipsei de solicitudine, de exemplu a celor pe care i-a contactat si nu au trimis materialele promise pentru carte. Cartea are carente, pentru ca, din lipsa de documente, nu am putut fi exact in informarea privind miscarea cultural-artistica si cea sportiva, care vor constitui un obiectiv al preocuparilor mele in perioada urmatoare. Va aparea o a doua editie, cu toate aceste informatii, a declarat Viorel Tautan. Scriitorul a tinut sa multumeasca celor care au ajutat la realizarea evenimentului de vineri de la Jibou: Liceul Ion Agarbiceanu; Consiliul Local si Primaria; Stefan Lupsa (component al primei clase); d-na Elena Fati; Sebastian Opris (absolvent al liceului); Mircea Marincas, si, nu in ultimul rand, Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judetene din Baia Mare.

De mentionat ca la intalnirea de vineri au fost prezenti mai multi componenti ai primei clase de invatamant liceal la Jibou, in 1957: Doina Oros, Sarlota Chis, Veronica Morar, Stefan Lupsa, Constantin Pop, Ioan Sabo, Gheorghe Mandru, Radu Goron.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »