Sapte salajeni bugetari au ales salariul in locul pensiei

Magazin Salajean 22 decembrie 2009 0

Sapte salajeni bugetari au ales salariul in locul pensieiDoar sapte persoane din judetul Salaj au renuntat la pensie pentru un salariu la stat. Potrivit unei situatii intocmite de Casa Judeteana de Pensii (CJP) Salaj, este vorba de sapte pensionari care lucreaza in spitalele din Zalau, Cehu Silvaniei si Simleu Silvaniei si care au optat pentru suspendarea pensiei pe perioada cat vor mai fi angajati in sistemul bugetar.

Directorul coordonator adjunct al CJP Salaj, Florian But, ne-a spus, ieri, intr-o conferinta de presa, ca toate institutiile trebuie sa depuna, pana la data de 4 ianuarie 2010, o notificare in care sa fie cuprinse toate persoanele pensionare angajate.

La Casa de Pensii vor ajunge insa doar solicitarile celor care vor sa primeasca salariu, ceilalti, care prefera pensia, urmand sa-si anunte angajatorul ca renunta la slujba.

Insa, desi aceasta masura a fost luata in vederea reducerii cheltuielilor la bugetul de stat, Anamaria Pernes, directorul economic al CJP Salaj, sustine ca nu va avea efectul scontat. Numarul mic al acestor persoane demonstreaza, pe de-o parte, ca numarul persoanelor aflate in aceasta situatie este destul de redus, iar pe de alta parte, ca economiile bugetare rezultate sunt la fel de mici, a mentionat aceasta.

Potrivit Legii 329/2009, cumulul pensiei cu veniturile salariale poate fi realizat numai in situatia in care pensia neta are un cuantum mai mic sau egal cu salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat stabilit anual prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat, care, anul acesta, este de 1.693 de lei.

In cazul in care persoana pensionara beneficiaza de mai multe pensii, aceasta poate renunta la o parte din acestea astfel incat sa nu depaseasca valoarea salariului mediu brut pe economie.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »