Șanse mai mari la “Prima Casă 2018″ pentru cei cu venituri reduse

Programul ”Prima Casă” vine cu schimbări începând din 2018, iar cei cu venituri mici ar putea fi avantajați de anumite adăugiri legislative la acest program de finanțare. Plafonul de finanţare va fi mai mic cu 20 la sută faţă de anul acesta şi, la insistenţele Băncii Naţionale a României, statul se gândeşte să vină în 2018 cu introducerea unor praguri de venit sau vârstă pentru solicitanţi. Doar cei cu venituri mai mici vor putea obţine un astfel de credit. Şi băncile vor obţine mai greu fonduri pentru finanţare.

Cele două miliarde de lei alocate de către Fondul de Garantare pentru Prima Casă 2018 vor fi distribuite mai chibzuit. Asta pentru că, până acum, aproape toate creditele acordate de unele bănci s-au dat doar prin acest program. Iar românii care, deşi îşi permiteau un credit ipotecar, s-au lăsat tot în sprijinul statului. “Încercăm să descurajăm tendinţa băncilor de a se lăsa doar în nădejdea primei case în ceea ce priveşte politica comercială de creditare ipotecară.”

La nivel național, cele mai căutate locuinţe sunt cele cu preţuri între 40 de mii şi 60 de mii de euro. Peste 220 de mii de români au ales în acest an, finanțarea prin programul Prima Casă. În Sălaj, creditele se acordă destul de greu, știut fiind faptul că anul trecut județul nostru s-a situat în topul județeleor cu cei mai mulți restanțieri la plata creditelor bancare, respectiv pe locul 3 după Giurgiu și Vâlcea. Un trist loc trei care reflectă, de departe, nivelul scăzut al salariilor, piaţa slabă a muncii din cauza refuzului sălăjenilor de a se angaja pe bani puțini, migraţia tinerilor către alte judeţe sau peste hotare, lipsa unei industrii puternice etc. În ciuda faptului că restanţele din Sălaj au scăzut cu peste 20 la sută anul trecut, judeţul nostru ocupă locul al treilea în topul restanţierilor. Restanţele cumulate de populaţia şi firmele din Sălaj se ridică la echivalentul a peste 250 de milioane de lei.

Leave a Comment