Sanitas revine la proteste daca noul guvern nu aproba majorarile salariale

Magazin Salajean 14 ianuarie 2009 0

Sanitas revine la proteste daca noul guvern nu aproba majorarile salariale

Liderii Federatiei Sanitas au promisiunea noului ministru al sanatatii ca se vor respecta intelegerile cu privire la majorarile drepturilor salariale din sanatate pe anul 2009. In data de 14 noiembrie 2008, Sanitas si reprezentantii Ministerului Sanatatii Publice (MSP) au incheiat un acord semnat prin care, de la 1 ianuarie 2009, salariile din sistemul sanitar vor creste dupa o grila, de la cinci la 25 la suta. Salariile mai mari vor creste cu un procent mai mic, respectiv, salariile mai mici cu procente mai mari. Potrivit acordului, in cursul anului 2009, angajatii din sistemul sanitar vor primi trei prime de stabilitate (fata de doua primite anul trecut), vor primi o prima de vacanta si un spor de preventie sanitara care va creste de la 11 la 15 la suta. Doar ca schimbarile in Guvernul Romaniei au dus la nerespectarea deciziilor si intelegerilor incheiate cu vechea conducere. Proiectul de buget al vechii conduceri MSP cuprinde si cheltuielile generate in urma intelegerilor.

Dupa alegeri, noul ministru al sanatatii, Ioan Bazac, si-a luat, pe data de 8 ianuarie 2009, angajamentul ca va respecta prevederile acordului. Astfel, pentru a fi luata in calcul pe anul 2009, anexa la nota de fundament a bugetului de sanatate a fost inaintata spre Ministerul de Finante pentru a fi studiata, ne-a comunicat liderul Sanitas Salaj, Hodis Chelement.

Bugetarii din sanatate nu vor primi tichete de masa

Tichetele de masa acordate personalului din sistemul sanitar se vor acorda la fel ca in 2008. Angajatii care lucreaza in unitatile cu finantare proprie (spitalele), prin contract cu Casa de Asigurari de Sanatate, vor primi tichete de masa. Nu de acelasi lucru beneficiaza cei platiti din bugetul de stat, a precizat Hodis Chelement. Noua guvernare a decis ca, in 2009, institutiile publice sa nu acorde tichete de masa salariatilor. De altfel, pentru a acorda la timp salariile cadrelor medicale, la recomandarile Ministerului de Finante, deschiderea de credite pentru unitatile salariale se va face lunar, in doua etape. Pana la aprobarea bugetului pe 2009, institutiile publice vor primi, intr-o prima etapa, cheltuielile de personal, iar dupa data de 20 a lunii in curs, intr-a o doua etapa, pentru celelalte cheltuieli a precizat liderul Sanitas Salaj.

In decembrie 2008, a fost publicata o ordonanta de guvern prin care personalul incadrat la cabinetele de invatamant prescolar, preuniversitar si universitar urmeaza sa treaca la administratia locala. Insa, aceasta ordonanta a fost amanata pana pe data de 30 iunie 2009. A fost initiata pe considerentul descentralizarii, insa, daca a fost deja amanata pana la jumatatea anului in curs, atunci cu greu va mai putea fi incadrata in bugetul pe anul 2009, a precizat Hodis Chelement.

Dar, toate prevederile si initiativele Sanitas pentru cresteri salariale din sistemul sanitar si pentru acordarea unor sporuri la venit au fost incheiate in acord cu fosta conducere a Ministerului Sanatatii. Actualul ministru, Ioan Bazac, a afirmat ca va tine cont de revendicarile salariale ale Federatiei Sanitas si de acordul incheiat in 2008. Insa, daca nu se vor lua in scurt timp masuri, pentru majorarile salariile promise de la 1 ianuarie 2009, atunci ne vom relua activitatile de protest a incheiat Hodis Chelement, liderul Sanitas Salaj.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »