Sanctiuni drastice pentru cei care agreseaza personalul medical

Magazin Salajean 28 octombrie 2011 0

Sanctiuni drastice pentru cei care agreseaza personalul medicalLa propunerea Ministerului Sanatatii, Guvernul Romaniei a aprobat Legea de modificare a L 95/2006 privind reforma in domeniul Sanatatii, unul din punctele principale care au fost schimbate fiind cel referitor la persoanele care agreseaza angajatii din sistemul medical. Astfel, pentru aceste persoane violente sunt prevazute sanctiuni drastice, masura fiind luata dupa ce in numeroase unitati sanitare din tara au fost inregistrate cazuri in care pacientii au devenit agresivi cu medicii si asistentele care i-au tratat.

Conform actului normativ care a primit unda verde de la Executiv, amenintarea savarsita nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directa contra unui medic, asistent medical, sofer de autosanitara, ambulantier sau orice alt fel de personal din sistemul sanitar, aflat in exercitiul functiunii, va fi pedepsita cu inchisoarea de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.

De asemenea, orice acte de violenta, ca de exemplu lovirea, savarsite impotriva cadrelor medicale vor fi sanctionate cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani, iar vatamarea corporala poate fi pedepsita cu inchisoare de la 6 luni la 6 ani.Vatamarea corporala grava se va pedepsi cu inchisoare de la 3 la 12 ani.Ministerul Sanatatii a mai atras atentia asupra problemelor de siguranta cu care se confrunta personalul medical. Astfel, anul trecut am inaintat un amendament la Legea privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor, care insa nu a fost adoptat. Pana astazi, daca o persoana agresa un medic intr-un spital putea fi sanctionata cu inchisoare de la 3 luni pana la 2 ani, sau cu amenda, dupa caz. Noi am propus inasprirea pedepselor. Astfel, agresorul va putea fi sanctionat cu inchisoare intre 6 luni si 12 ani, in functie de gravitatea faptelor. Prin noile masuri urmarim descurajarea celor care nu respecta corpul medical aflat in exercitiul functiunii si munca depusa de angajatii din sistem. Si, din nefericire, au existat in ultima perioada unele cazuri ingrijoratoare, a declarat Ritli Ladislau.

Pacienti violenti si in Salaj

Si in Salaj, atat cadrele medicale din Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, cat si personalul care lucreaza pe ambulante au suferit in repetate randuri acte de violenta din partea pacientilor. Purtatorul de cuvant al Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, Codruta Puscas, a declarat ca predomina agresiunile verbale, care sunt extrem de multe, mai ales in Urgenta, unde pacientii nu inteleg ca trebuie respectata o prioritate a cazurilor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »