Sanatatea de la Spitalul Judetean o ia razna

Magazin Salajean 6 decembrie 2006 0

Sanatatea de la Spitalul Judetean o ia raznaIn timp ce ieri dimineata personalul medical de la Spitalul Judetean Zalau a iesit in strada, protestand fata de marlaniile petrecute la concursul pentru ocuparea functiei de manager al spitalului, Ioan F. Muresan – omul din umbra – contracandidatul lui I. Muresan la sefia spitalului, a prins glas. El a declarat ca este increzator in notele pe care Ministerul Sanatatii le va finaliza la data de 15 decembrie. Tot atunci, prefectul Andrei Todea a incriminat gafele concursului pentru functia de manager si a incriminat, de asemenea, si metodele prin care angajatii spitalului le-au abordat pentru a-si sustine candidatul.

PNL Salaj il scoate pe Ioan F. Muresan la inaintare

Coincidenta sau nu, in acelasi interval de timp in care o parte importanta din personalul angajat al Spitalului Judetean Zalau isi manifesta dezacordul cu privire la o prezumtiva inlocuire a managerului interimar Ioan I. Muresan la conducerea unitatii spitalicesti, ieri dimineata, la sediul PNL Salaj, contracandidatul celui amintit mai sus, si anume Ioan F. Muresan, organiza o conferinta de presa.

Nu-i al nost, al nost e oare?

In deschiderea intalnirii cu mass media locala, purtatorul de cuvand al liberalilor salajeni, Dorel Oros, a facut cunoscute si motivele organizarii conferintei de presa: Ca urmare a articolelor aparute in presa, am considerat ca este momentul sa lamurim aspectele legate de concursul care a avut loc pentru ocuparea postului de manager al Spitalului Judetean. Se stie foarte bine ca ambii candidati pentru functia respectiva sunt membri PNL. Tocmai de aceea, putem spune ca suntem mandri de rezultatele obtinute de acestia in urma concursului. Notele primite de ei au demonstrat ca ambii concurenti au fost foarte bine pregatiti.

Potrivit purtatorului de cuvant al partidului amintit mai sus, confuzia privind persoana care urmeaza sa ocupe functia de manager la Spital a aparut datorita coincidentei de nume a candidatilor. Astfel, liberalul sustine ca, printr-un comunicat de presa al Ministerului Sanatatii, se face cunoscut faptul potrivit caruia Comisia Centrala de Examinare urmeaza sa reanalizeze toate dosarele candidatilor.

Ioan F. Muresan reincarnat

Dupa o perioada indelungata de tacere, sub pretextul ca nu avea nimic de declarat, Ioan F. Muresan apare, ieri, in fata presei salajene, flancat de o multitudine de initiative, transformate in proiecte ce vor sa scoata Spitalul din mizerie: Pe baza experientei pe care am acumulat-o in timp, dar si a pregatirii mele, am considerat ca este o buna oportunitate sa ma inscriu la acel concurs, cu scopul precis de a rezolva multitudinea de probleme de la Spital. In urma a ceea ce am citit in presa, aproape in unaniminate, oamenii au alte asteptari fata de modul in care se manageriaza, azi, institutia respectiva. Pe urma, referindu-se la motivatiacontestarii primului rezultat al concursului, Ioan F. Muresan sustine ca a dat curs acestui proces pe considerentul ca s-a simtit neindreptatit. Ulterior contestatiei facute, mi s-a dat dreptate. Dupa care, mi s-a explicat ca reprezentantii Comisiei au incurcat anumite fise din dosarele noastre, ca urmare a asemanarii numelor noastre, explica Ioan F. Muresan. Apoi, facand anumite aprecieri pe marginea activitatii profesionale a actualului manager interimar al Spitalului, Ioan I. Muresan, liberalul prezent la conferinta de presa apreciaza ca, din pacate, contracandidatul sau pe post s-a implicat prea putin in rezolvarea problemelor unitatii spitalicesti. Mai precis, Ioan I. Muresan se face vinovat atat de neducerea la bun sfarsit a proiectului de restructurare a Spitalului, cat si de faptul ca, nici la ora actuala, institutia nu indeplineste criteriile de functionare. Toate acestea sunt fapte constatate atat de Prefectura Salaj, cat si de noi, spune Ioan F. Muresan. In finalul interventiei sale, apreciind ca modul sau de prezentare la concurs a fost cel mai bun, liberalul se arata oprimist in ceea ce priveste rezultatul final din 15 decembrie.

Penciuc se zburleste la Stanca

Prezent si el la conferinta de presa, vicepresedintele PNL Salaj, Corin Penciuc, a tinut sa aduca unele clarificari cu privire la declaratiile presedintelui PD Salaj, Viorel Stanca, in care era acuzat ca ar fi participat la sustinerea lui Ioan F. Muresan, in detrimentul contracandidatului acestuia. Domnul Stanca face din nou declaratii iresponsabile, sugerand faptul ca m-as fi implicat in rezultatul concursului. In aceasta ordine de idei, vreau sa spun ca nu noi am fost cei care ne-am implicat, ci PD, care a avut interventii acolo unde trebuie… In concluzie, nu pot sa spun decat ca Viorel Stanca face niste acuzatii nefondate, conchide liderul PNL Salaj.

Andrei Todea: Comisia ar trebui demisa, iar membri ei sanctionati!

Prefectul Andrei Todea a criticat foarte dur situatia incerta la care s-a ajuns in cazul Spitalului Judetean Zalau – cea mai mare intreprindere de stat din judet, unde lucreaza peste 1.000 de angajati: Spitalul este o fabrica care trebuie condusa dupa criterii manageriale si nu politice, a aratat prefectul, el fiind de parere ca orgoliile politice care au aparut in joc, pentru acapararea puterii manageriale a institutiei nu au nici o justificare. Avem nevoie de un manager dedicat acestui lucru. Tot ceea ce este o cazuistica mai grava in judet, ajunge la Spitalul Judetean, a mai spus prefectul. Todea a mai adaugat ca nu-l cunoaste persoanal pe Ioan F. Muresan – cel care a candidat impotriva lui Ioan I. Muresan pentru sefia spitalului dar macar despre I. Muresan stiu ca a incercat sa faca cate ceva. Cu toate acestea, asta nu inseamna ca merita, numai din aceste considerente, sa ia concursul. Dar mi se pare suspect ca dupa ce afisezi niste rezultate finale, sa se faca o contestatie care sa aiba ca efect scaderea notei contracandidatului tau. Contestatia o faci pentru nota pe care o obtii tu si nu pentru nota altuia, a declarat prefectul.

Vizavi de modul in care Ministerul Sanatatii incearca sa explice situatia incerta creata – prin faptul ca, din cauza numelor asemanatoare, au fost incurcate dosarele de concurs, Todea a replicat ca asta este o lipsa de profesionalism. Comisia respectiva ar trebui demisa, membri ei sanctionati, iar concursul ar trebui reluat. Totul are o limita. De ce nu putem reusi sa facem un lucru curat? , a explodat Todea. Mai mult, indignat de cele intamplate, prefectul a sesizat Ministerul Sanatatii, cu privire la ceea ce s-a intamplat. Ei mi-au spus ca vor reanaliza dosarele si ca pana in 15 decembrie vor da o rezolutie finala, a mai spus Todea.

Problema este faptul ca Spitalul Judetean Zalau, care ani la rand a fost si este, in continuare, ajutat de catre organizatia britanica MSR, cu instrumente si alte dotari performante, ar trebui sa fi ajuns, pana in acest moment, o institutie de sanatate model. Din pacate, problemele spitalului se agraveaza, in loc sa se rezolve. Todea este de parere ca pentru a ajunge la performanta intr-un sistem care impune manageriat, ar fi nevoie de stabilitate. Cel care va veni la conducere va trebui sa-si indeplineasca proiectul de management pe care si la propus. El raspunde de acest lucru cu capul. Insa, din pacate, vizavi de ceea ce se intampla acolo exista, de ani de zile, o lipsa totala de transparenta. Din aceasta cauza sunt probleme in sistemul medical, a explicat prefectul.

Noi manifestam, nu gandim!

La Spitalul Judetean Zalau a avut loc ieri o actiune spontana de sustinere a lui Ioan I. Muresan in functia de conducere a spitalului. Vicepresedintele Sindicatului Sanitar Salaj, Vasile Criste, ne-a declarat ca manifestatiile au izbucnit spontan, cu participarea a peste 200 de persoane, infirmierii, asistenti, doctori etc.. Acestia au iesit in strada, fiecare dintre ei aducand argumente, in fata multimii, pentru mentinerea lui I. Muresan in functie. Sustinatorii actualului director considera ca numirea lui Ioan F. Muresan, contracandidatul actualului director, ar fi nedreapta si ca a fost incalcat regulamentul concursului.

Mentionam ca I. Muresan este constient de sustinerea pe care o are in cadrul spitalului, dar si de faptul ca exista cineva care doreste inlaturarea lui. Totusi, Muresan a refuzat sa dea nume, mentionand ca prin asta ar periclita interesele spitalului.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »