SAMTID da apa fara pierderi si ne lasa fara drumuri

Magazin Salajean 19 octombrie 2006 0

SAMTID da apa fara pierderi si ne lasa fara drumuriApa in schimbul drumurilor circulabile:

Povestea SAMTID – proiectul sub denumirea caruia de deruleaza reabilitarea retelelor de apa si canalizare din Zalau, Simleu Silvaniei, Jibou si Cehu Silvaniei, ar fi trebuit sa fie incheiata in 8 septembrie, acesta fiind termenul semnat in contract de firma executanta a lucrarilor – OMS Kft Ungaria, Ministerul pentru Integrarea Europeana si BERD. Insa, sub privirile neputincioase ale celor patru primarii, care sunt doar beneficiare ale investitiei, lucrarile sunt departe de a fi terminate, cu toate derogarile date de catre MIE. Partea proasta este insa faptul ca, concomitent cu schimbarea tevilor de apa si de canalizare, firma de constructii OMS lasa in urma ei drumuri necirculabile.

Primele probleme au aparut in Zalau, cu intinderea la nesfarsit a lucrarilor executate pe bulevardul M. Viteazul. Circulatia deviata de pe o parte pe alta a carosabilului, fasiile de asfalt care urmaresc traseul conductelor, decapajele etc., este o realitate care ilustreaza si in prezent starea de fapt. Sa nu mai vorbim de stradutele laturalnice din Zalau, unde nemaiexistand presiunile zilnice la vedere din partea autoritatilor locale, starea carosabilului e doar o trista amintire a ceea ce a fost candva un drum circulabil.

La Jibou, strada Parcului, care face legatura din partea centrala a orasului spre Gradina Botanica – important punct turistic din judet, tara si chiar strainatate, arata mai rau ca dupa bombardament. Iar starea asta tine de peste o luna. Primaria Jibou ridica neputincioasa din umeri: Pe de o parte ne convine ca se repara alimentarea cu apa si canalizarea dar, pe de alta parte, pe acolo nu se mai poate circula, a declarat viceprimarul Ioan Almas.

In Simleu Silvaniei, dupa ce au spart carosabilul strazii Stadion, muncitorii au incercat sa puna la loc pavajul (facut din piatra cubica), dar arata ca dracul si era periculos pentru baile de ulei ale masinilor, a spus primarul Septimiu Turcas. Primarul a spus ca, la inceput a fost un haos adevarat pe carosabil, din cauza nerepararii drumurilor, ei au mai incercat sa remedieze, dar nici acum nu este in regula, a mai declarat primarul.

Mai mult, in ceea ce priveste noul termen de finalizare a lucrarilor SAMTID din Simleu – in programul OMS existand mentiunea punerii in functiune a retelei in noiembrie, Turcas s-a aratat foarte sceptic: Nu vor termina lucrarea nici in septembrie 2007, a spus primarul, fiind ramase neexecutate doua traversari de drum, la intersectia strazilor Obor si Partizanilor si pe traseul statia de pompare – rezervoare; inlocuiri de conducta in incinta statiei de pompare, lucrarile de pe strada Dornei, contorizarea etc. Mai mult, cu toate ca obiectivul principal al proiectului a fost cel de reducere a pierderilor de apa pe retea, si acum e la fel, cu pierderile, ca la inceput, ca si cum nu ar fi inceput executarea proiectului, a fost de parere Turcas.

Deci, ramane marea dilema: ce dorim mai mult, apa fara pierderi sau drumuri circulabile, pentru ca, se pare, in Salaj nicicum nu se poate sa le ai pe toate.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »