Sâmbătă noaptea trecem la ora de iarnă

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 28 spre 29 octombrie, România trece la ora de iarnă. Acele ceasorinicelor vor fi date cu o oră înapoi, ora 4 urmând să devină ora 3.

În aceste condiţii, ziua de 29 octombrie va fi cea mai lungă zi din an, având 25 de ore, ceea ce înseamnă că românii vor putea dormi cu o oră în plus.

Schimbarea orei, care se efectuează de două ori pe an, este reglementată de o directivă europeană care stabileşte drept data modificării ultima duminică din luna martie, respectiv ultima duminică din luna octombrie. Ziua de 29 octombrie va deveni astfel cea mai lungă din an, cu 25 de ore, şi cea mai lungă noapte. Ora oficială de iarnă va rămâne valabilă până în ultima duminică din luna martie a anului viitor. Prima dată, modificarea orei a fost introdusă în România în anul 1932, între 22 mai şi 2 octombrie. A existat o perioadă, între anii 1941-1979, când în România nu a fost schimbată ora deloc. Ora de vară a fost reintrodusă în România începând cu anul 1979, iar acest sistem are ca scop folosirea din plin a luminii Soarelui. În lunile de vară, ora este dată înainte pentru ca principalele activităţi umane să se desfăşoare cât mai mult posibil pe lumină naturală şi în acest fel se economiseşte energia electrică necesară iluminatului.

Schimbarea orei nu afectează mersul trenurilor

Trecerea la ora Europei Orientale nu modifică mersul trenurilor în vigoare. Astfel, trenurile de călători vor pleca din gări, staţiile din care se formează, după ora oficială de vară până în noaptea de 28 / 29 octombrie ora 4, care devine ora 3. În noaptea de 28 / 29 octombrie 2017, când ora 4 devine ora 3, toate trenurile de călători care au ora de plecare din staţiile de formare după ora 4, vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale. Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 4, ora oficială de vară, vor opri în staţiile din parcurs stabilite, unde vor staţiona până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale, iar trenurile care mai au de parcurs o distanţă scurtă până la staţia finală îşi vor continua mersul până la destinaţie. Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea de la ora de vară la ora Europei Orientale oficială se face în aceeaşi zi de duminică, 29 octombrie 2017, între staţiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Bulgaria şi Ucraina, trenurile vor circula după orarul mersului de tren în vigoare. Cei interesaţi de mersul trenurilor pot accesa pagina virtuală cfrcalatori.ro

Leave a Comment