Salubrizare fara autorizatie in comunele salajene

Magazin Salajean 31 martie 2010 0

Salubrizare fara autorizatie in comunele salajeneDoar 15 comune din judet detin autorizatie de mediu ori sunt in curs de autorizare a serviciului de salubritate, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Aurica Grec, directorul coordonator al Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Salaj. Potrivit sursei citate, responsabilitatea obtinerii autorizatiei de mediu revine firmei de salubrizare, iar nu autoritatilor locale.

Inchiderea, in 2009, a tuturor gropilor de gunoi din judet, a obligat autoritatile locale sa incheie contracte de colectare a deseurilor cu operatori de salubritate. Fie de bunavoie, fie constranse de organele de control, toate comunele salajene s-au conformat. Nu acelasi lucru se poate spune, insa, despre firmele care au luat in concesiune serviciile de salubrizare, pentru ca, sustine Grec, in prezent exista astfel de avize in Chiesd, Sarmasag, Criseni si Salatig, iar in procedura de autorizare sunt companiile ce opereaza in comunele Rus, Horoatu Crasnei, Creaca, Hida, Dragu, Simisna, Buciumi, Treznea, Almasu si Fildu de Jos. Lor li se adauga alte patru pentru care AVE Salaj Ecoserv a cerut aviz zilele trecute. Vorbim de patru din 20, a precizat oficialul APM Salaj.

In replica, Ema Bob, directorul AVE, sutine ca societatea pe care o conduce detine autorizatii de mediu pentru 10 comune din cele 27 pe care le deserveste si ca pentru alte 11 nu poate primi aceste documente, intrucat sunt incluse in Asociatiile Valea Barcaului si Valea Crasnei, iar in cazul lor, autorizatia nu poate fi obtinuta pe o singura comuna.

Potrivit reprezentantilor APM, operatorii fara aviz de mediu risca amenzi si se pot alege cu suspendarea activitatii pana la intrarea in legalitate.

1,4 tone de deseuri electronice

In urma campaniei de colectare a deseurilor electrice si electrocasnice derulate sambata trecuta, la nivelul celor patru orase salajene au fost adunate 1,4 tone de vechituri. In mediu rural, cantitatea colectata este insignifianta, sustine Aurica Grec, care pune aceasta situatie pe seama lipsei unui stimulent financiar: La tara sunt foarte multe deseuri electronice si electrocasnice. Poate ca oamenii s-ar debarasa de ele, dar le vine greu sa renunte la aceste obiecte pentru ca nu sunt stimulati financiar.

In 2009, salajenii s-au descotorosit de 82 de tone de astfel de deseuri, 30 de tone din acest total fiind colectate in cadrul campaniilor specifice.

Tinerii salajeni vor un viitor verde

42 de unitati de invatamant din judet s-au inscris in programul Scoli pentru un viitor verde, ce vizeaza realizarea de activitati instructiv-educative, cu scopul de a informa si constientiza prescolarii, elevii, cadrele didactice, parintii si comunitatile locale, in legatura cu problemele actuale de ecologie.

Mai mult de jumatate din totalul participantilor provin din mediul urban si fac parte din categoria de varsta 11-18 ani. Programul si concursul national se deruleaza in intervalul 5 ianuarie-31 mai 2010 si este organizat de catre World Wide Fund for Nature si Editura CD PRESS.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »