Salariul minim pe economie. Necesitate sau interes?

Magazin Salajean 3 octombrie 2007 0

La momentul redactarii acestui articol, prin proiectul de buget pentru anul viitor, dar si prin negocierile care au loc intre reprezentantii sindicatelor si organizatiile patronale privitoare la Contractul colectiv de munca la nivel national, se va stabili nivelul salariului minim pe economie pe anul 2008. Veti spune ca acesta nu are asa de mare importanta atata vreme cat salariile majoritatii angajatilor se stabilesc prin negocieri directe intre angajat si angajator. La o analiza mai atenta se poate insa observa ca valoarea acestuia este destul de importanta.

Desi prin Directivele Uniunii Europene, din care ne place sa ne mandrim ca facem si noi parte, se accorda partenerilor sociali dreptul de a stabili nivelul salariului minim pe care ulterior Guvernul trebuie sa si-l insuseasca, la noi intotdeauna Guvernul a stabilit prin buget acest nivel. S-a ajuns, deh, suntem romani, sa avem doua salarii minime pe economie, de se crucesc toti cei care vin de afara sa investeasca pe mioriticile plaiuri romanesti. De ce?

Pentru ca exista interes special pentru partea bugetara. Si nu unul favorabil bugetarilor ci, din contra, defavorabil. De salariul minim este legat in primul rand ajutorul de somaj, ierarhizarea salariilor bugetare, dar si o serie de drepturi si ajutoare. Si mai este un mare avantaj care se acorda angajatorilor, care pot astfel profita de forta de munca ieftina romaneasca. Acest fapt are, din pacate, si un revers al medaliei, defavorabil autoritatilor, pentru ca multi angajatori platesc salarii sa zicem decente, dar pe hartie (adica in cartea de munca) este trecut in foarte multe cazuri salariul minim. La prima vedere, toata lumea pare multumita, dar acest fapt nedreptateste pe salariat, care se va vedea la varsta pensionarii cu un punctaj si o pensie mica, facandu-l un vesnic nemultumit, dar si pe stat, care incaseaza mai putin, atat la fondul de pensii, la sanatate, cat si la bugetul de stat, acum cand dorim sa acordam pensii mai mari si toate cate cele.

Multe voci au spus de fiecare data cand s-a pus problema maririi salariului minim ca nu e cazul, ca nu e inca momentul, ca ucidem economia, ca mare parte din firme vor da faliment neputand suporta noul nivel al salariului, atata vreme cat am vazut zeci de patroni din ce in ce mai prosperi (si nu spun asta cu parere de rau) si marea masa de truditori care o duc din ce in ce mai greu, coplesiti de neajunsuri. Si atunci sa ne miram ca tot mai multi cauta sa plece afara in cautare de mai bine, iar societatea romaneasca incepe sa simta lipsa mainii de lucru?

Uitandu-ne insa afara, vom putea observa cu usurinta ca acolo nivelul salariului minim este undeva intre 50 la suta si 75 la suta fata de salariul mediu.

Revenind la discutiile ce au loc acum intre reprezentantii patronatelor si ai sindicatelor, solicitarea sindicalistilor este ca salariul minim sa aiba o valoare de 700 RON, ceea ceea ce ar reprezenta aproximativ 50 la suta din salariul mediu brut pe economie. Nu stiu care va fi decizia finala, nici daca Guvernul si-o va insusi, insa vom fi de rasul curcilor sa avem ca si in ultimii doi ani doua salarii minime pe economie, unul stabilit de Guvern si altul stabilit prin Contractul colectiv de munca (la noi, ca la nimenea), spre disperarea angajatorilor care nu stiau pe care sa-l ia de bun, ingrosand astfel cozile de la ITM-uri, pentru modificarile pe care erau nevoiti sa le opereze in cartile de munca si in contractele individuale de munca ale angajatilor. Cat de curand, vom afla raspunsul.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »