Salariu minim brut de 880 lei pentru angajatii cu facultate

Magazin Salajean 6 februarie 2007 0

Iar ar fi revolutie pe piata muncii. De la unele prevederi ale Contractului colectiv de munca unic la nivel national, printre care cele care vizeaza plata angajatilor cu studii superioare, care, conform contractului amintit, nu ar trebui sa primeasca mai putin de 880 RON, salariu brut. Ramane de vazut cat de valabila este opinia lansata in mass-media nationala, conform careia nimeni nu poate scapa de aceste prevederi, pentru ca acest Contract se aplica tuturor persoanelor juridice, avand putere de lege. Contract colectiv de munca unic la nivel national a fost semnat de sindicatele si patronatele reprezentative la 26 decembrie 2006 si a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea a V-a, nr. 5 din 29 ianuarie 2007. Numai ca, sa nu uitam ca, totusi, traim in Romania, prevederile privind salarizarea din Contractului Colectiv de munca unic la nivel national nu se aplica functionarilor publici. Salariile acestora sunt reglementate prin Ordonanta nr. 6/2007, publicata in Monitorul Oficial nr. 66 din 29 ianuarie 2007, noteaza Hotnews. Daniela Biris, directorul executiv al Inspectoratului Teritorial de Munca Salaj, ne-a declarat ca prevederile mentionate trebuie sa fie aplicate in toate firmele care au contracte colective de munca. Biris a afirmat ca, in acest an, controalele vor fi mai severe decat in anii trecuti. Cat priveste firmele care nu au contracte colective de munca – majoritatea, destul de probabil – Daniela Biris a fost de parere ca si in aceste cazuri ar trebui sa existe negocieri, in asa fel incat sa fie aplicate prevederile acestui contract colectiv de munca unic la nivel national.

Coeficienti

Conform prevederilor cuprinse in Articolul 40 din Contractul cu pricina, in urma stabilirii unor coeficienti de ierarhizare, rezulta ca salariul brut minim pentru un angajat cu studii superioare este de 880 RON. Treptele de salarizare: a) muncitori: 1. necalificati = 1,

2.calificati = 1,2; b) personal administrativ incadrat in functii pentru care conditia de pregatire este: 1. liceala = 1,2, 2. postliceala = 1,25; c) personal de specialitate incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este: 1. scoala de maistri = 1,3; 2. studii superioare de scurta durata = 1,5; d) personal incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este cea de studii superioare = 2. Salariul de baza minim brut negociat pentru un program complet de lucru de 170 de ore, in medie, este de 440 lei, adica 2,59 lei/ora, incepand cu 1 ianuarie 2007. Conform acestui articol, noteaza Hotnews, salariul minim brut va fi, incepand cu 1 ianuarie 2007, de 440 RON, si nu de 390 RON, cum a anuntat Guvernul la finalul anului trecut. Suma de 390 de lei ar fi valabila doar pentru bugetari. Nu intram acum in polemica legata de salariul minim brut pe economie, 390 sau 440 RON. Am scris despre acest subiect recent. Cert este ca, daca s-ar aplica art. 40 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national, nici un salariat cu studii superioare, angajat pe un post care sa necesite studii superioare, nu ar putea fi platit cu mai putin de 880 RON (440 x 2), salariu minim brut, la firmele care s-ar integra in prevederile mentionate mai sus. Vom reveni asupra subiectului la momentul potrivit.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »