Salariile ultimilor patru mineri salajeni sfideaza criza

Magazin Salajean 8 aprilie 2010 0

Salariile ultimilor patru mineri salajeni sfideaza criza

Cei patru angajati ai societatii Salajul SA Sarmasag se numara printre privilegiatii crizei, potrivit presei centrale, care a intocmit un clasament al celor mai mari salarii medii lunare brute din companiile de stat aflate sub autoritatea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri. In topul amintit, realizat in baza bugetelor pe 2010, publicate in Monitorul Oficial, firma salajeana ocupa un ravnit loc doi, cu un salariu mediu de 5.417 lei, depasita fiind doar de Nuclearelectrica, unde leafa medie lunara atinge 6.838 de lei.

Doar pentru trei companii din cele zece ale clasamentului, printre care si societatea de extractie a carbunelui de la Sarmasag, cifrele publicate in Monitorul Oficial arata sume de peste 5.000 de lei pentru un angajat.

Contactat in repetate randuri pentru a-si expune pozitia cu privire la acest subiect, directorul SC Salajul SA Sarmasag, Teodor Ardelean, a evitat sa ne ofere un raspuns. Mai precis, seful SC Salajul SA Sarmasag a refuzat sa vorbeasca cu redactorii nostri. Motivul il cunoaste doar el. Noi nu putem decat sa presupunem cauza tacerii sale…

Potrivit sursei citate, SC Salajul SA si-a propus ca in acest an sa realizeze un profit brut de 30.000 de lei, adica echivalentul a cinci salarii medii si jumatate. Asta in timp ce statul va cheltui cu plata lefurilor celor cinci lucratori, in decursul lui 2010, peste 260.000 de lei, adica de aproape noua ori mai mult decat profitul estimat.

La inceputul lunii martie, Guvernul a decis ca salariile directorilor companiilor de stat sa fie plafonate pe tot parcursul acestui an la nivelul indemniziatiei unui secretar de stat, in spirit de solidaritate cu populatia afectata de criza economica. Asta inseamna ca seful de la Salajul SA nu ar trebui sa castige mai mult de 6.691 lei brut, si sa ia in mana, intr-o zi de salariu, maxim 4.800 de lei. La nivel national, salariul mediu brut nu depaseste 2.000 de lei, in timp ce in Salaj, leafa medie atinge 1.500 de lei, adica mai putin de un sfert din leafa lui Ardelean.

SC Salajul SA Sarmasag a fost infiintata dupa ce Exploatarea Miniera Sarmasag a ajuns in faliment, ca punct de lucru al Societatii Nationale a Carbunelui Ploiesti. In prezent, exploatarea carbu-nelui se face numai de la cariera Bobota 2, celelalte fiind inchise de-a lungul anului. In vederea recu-perarii unei creante fiscale, Autoritatea pentru Valori-ficarea Activelor Statului a scos la licitatie de doua ori firma din Sarmasag, niciodata cu succes, insa.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »