Salariile salajenilor, cele mai mici din tara

Magazin Salajean 30 august 2011 0

Salariile salajenilor, cele mai mici din tara

Criza economica si-a pus adanc amprenta pe judetul Salaj, iar acest lucru se observa prin fluctuatiile negative ale salariului mediu net pe economie incepand din 2008 si pana in primul trimestru de anul acesta. O continua scadere care situeaza judetul Salaj la baza clasamentului privind cresterile salariale in perioada de recesiune din toate judetele tarii. De fapt, Salajul este unul dintre cele trei judete din tara, singurele, de altfel, care nu au reusit sa ajunga la cel putin acelasi nivel al salariului mediu net pe economie inregistrat inainte de criza.

Conform datelor Institutului National de Statistica, de la inceputul crizei internationale, respectiv din septembrie 2008 si pana in luna martie a acestui an, salariul mediu net pe economie a crescut cu 15,2 la suta, de la 1.296 de lei la 1.493 de lei. Insa aceasta crestere este relativa, pentru fiecare judet in parte situatia fiind altfel. Mai precis, doar zece judete au avut cresteri de salarii peste media nationala, in procente si nu in bani. Cea mai mare crestere, de 24,8 la suta, s-a inregistrat in judetul Mures, unde salariul mediu net la nivel local a crescut de la 1.033 la 1.290 de lei. Raportul in lei situeaza cea mai mare crestere in Capitala, unde salariul mediu net a ajuns de la 1.787 de lei in anul 2008, la peste 2.200 de lei in primul trimestru de anul acesta. Printre suprize, data fiind puterea economiei locale, se numara judetul Botosani, care ocupa locul sapte in topul celor mai mari cresteri, in bani, ale salariului mediu net judetean, cu o majorare de 202 lei in intervalul precizat.

La polul opus se situeaza judetele Salaj, Giurgiu si Bacau. Acestea sunt singurele din intreaga tara care nu au recuperat inca pierderile salariale determinate de criza. Cea mai mare scadere s-a inregistrat in Giurgiu, unde salariul mediu a scazut cu nu mai putin de 129 de lei, si anume cu 10,3 la suta: de la 1.252 de lei inainte de criza, la 1.123 de lei. In judetul Salaj, salariul mediu net s-a diminuat cu 44 de lei, anume de la 1.101 la 1.057 de lei. Raportat la procentul cu care a scazut salariul in perioada de recesiune, Salajul ocupa un nefericit loc doi, inregistrand o scadere de 3,9 procente. In Bacau, diminuarea salariului mediu net a fost de 47 de lei, respectiv de 3,6 la suta.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »