Salariile reduse ii pun pe fuga pe asistentii maternali din Salaj

Magazin Salajean 2 septembrie 2010 0

Salariile reduse ii pun pe fuga pe asistentii maternali din Salaj

Trei angajati ai Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Salaj au demisionat in ultima perioada. Directorul institutiei, Violeta Milas, sustine ca gestul acestora vine dupa ce salariatii si-au gasit locuri de munca in strainatate: Demisiile celor trei – un lucrator al Centrului pentru Copii cu Handicap si doi asistenti maternali – pot fi puse si pe seama reducerii cu 25 la suta a salariilor, insa, deocamdata, nu putem vorbi despre un fenomen, asa cum se intampla in alte judete ale tarii.

Totusi, oficialul DGASPC Salaj nu exclude ca in viitorul apropiat situatia sa devina una problematica. Reducerile bugetare au facut ca o infirmiera sa castige abia 400 de lei, in timp ce un asistent maternal se alege cu 500-600 de lei, in functie de vechime. Pierderea la salarii se simte, chiar daca, in cazul asistentilor maternali, spre exemplu, pe langa indemnizatie se acorda si ceva bani pentru hrana si rechizitele copiilor luati in plasament. Asta si pentru ca exista mai multe cheltuieli care nu se deconteaza. Oamenii au ramas cu salarii mici, motiv pentru care ma astept ca pe viitor, tot mai multi dintre angajatii nostri sa renunte la activitatea lor si sa-si incerce norocul in alta parte. Potrivit Violetei Milas, unii asistenti care au ajuns la varsta pensionarii prefera sa se pensioneze, nu de alta, dar suma pe care o vor incasa, astfel, este apropiata de cea cu care ar fi remunerat daca ar avea un copil in plasament.

Tot din cauza veniturilor in scadere, din ce in ce mai putini salajeni se arata interesati sa devina asistenti maternali profesionisti. Astfel, spune directorul DGASPC Salaj, daca in perioada dinaintea reducerilor salariale, institutia organiza cursuri de specializare cu minim sapte-opt persoane, acum exista doar doua solicitari in acest sens. Va fi tot mai greu sa gasim persoane care sa se specializeze pentru a putea lua copii in plasament. Iar atunci chiar ne vom confrunta cu o problema serioasa, considera Milas.

La nivelul judetului Salaj mai exista, in prezent, 114 asistenti maternali profesionisti, care au in grija 189 de copii, 25 dintre acestia fiind cu handicap.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »