Salariile medicilor vor creste sau vor scadea

Magazin Salajean 8 aprilie 2008 0

Salariile medicilor vor creste sau vor scadeaSalariile medicilor pot fi majorate sau diminuate cu pana la 50 la suta, in functie de punctajele obtinute la o evaluare trimestriala, potrivit unui proiect de hotarare de Guvern, elaborat de Ministerul Sanatatii si supus dezbaterii publice. Proiectul de hotarare de Guvern privind aprobarea criteriilor pe baza carora se stabileste procentul concret de majorare sau, dupa caz, de diminuare a salariilor de baza ale medicilor din unitatile sanitare publice cu paturi, cu personalitate juridica, a fost supus joi dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Sanatatii Publice. Contactat, managerul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, Ioan Muresan, opineaza ca decizia privind cresterile salariale ale medicilor este una salutara, pe cand o diminuare a remuneratiei cadrelor medicale ar fi inoportuna, in contextul in care, in majoritatea situatiilor, conditiile de munca din spitale nu sunt tocmai benefice. Stim ca s-a facut o modificare la Legea 115/2005, care prevede majorari salariale pentru anul 2008. Aici se prevad masuri de majorare a salariilor de pana la 50 la suta din salariul de incadrare, in functie de performantele profesionale ale medicilor. Este un lucru extraordinar, deoarece se stimuleaza medicii cu rezultate bune, ceea ce va duce la cresterea profesionalismului in spitale. In ceea ce priveste diminuarea retributiei medicilor, ar fi o masura nu tocmai adecvata, atata vreme cat acesti oameni nu beneficiaza de cele mai bune conditii de munca, a incheiat Ioan Muresan.

Potrivit Mediafax, criteriile pe baza carora se face modificarea salariilor medicilor sunt serviciile medicale spitalicesti contractate cu casa de asigurari de sanatate, indicatorii specifici de performanta asumati de seful de sectie, laborator sau serviciu medical prin contractul de administrare si performanta individuala evidentiata prin numarul si complexitatea cazurilor tratate de fiecare medic in parte. Criteriile ce privesc actul medical vor fi avizate de comisiile de specialitate ale Colegiului Medicilor din Romania.

Majorarea sau, dupa caz, diminuarea salariilor de baza individuale ale medicilor se face trimestrial, dupa executia bugetului de venituri si cheltuieli al sectiei, compartimentului, laboratorului sau serviciului medical si dupa evaluarea indicatorilor specifici de performanta asumati de seful de sectie, laborator sau serviciu medical prin contractul de administrare.

Evaluarea trimestriala se face prin acordarea unui punctaj de la 1 la 5 pentru fiecare criteriu, de catre persoanele abilitate.

Daca un medic a obtinut, la toate criteriile, punctaj maxim, salariul de baza poate fi majorat cu pana la 50 la suta. In cazul in care cadrul medical a obtinut punctaj maxim la doar 90 la suta dintre criterii, salariul poate creste cu pana la 25 la suta.

Pe de alta parte, daca medicii obtin punctaj maxim la mai putin de 90 la suta dintre criteriile de evaluare, salariile de baza pot fi diminuate cu pana la 50 la suta, dar nu pot fi mai mici decat salariile de baza minime pe functii si grade profesionale stabilite prin lege. De asemenea, salariile de baza individuale pot fi majorate, dar nu mai mult de 100%, si in functie de aportul fiecarui medic la realizarea veniturilor proprii, altele decat cele provenite din contractul incheiat cu casa de asigurari de sanatate. Procentul concret de majorare a salariilor potrivit prevederilor legale se stabileste de comitetul director.

Veniturile proprii ale medicilor, altele decat cele provenite din contractul incheiat cu casa de asigurari de sanatate, sunt cele prevazute la articolul 190 alineatul 4 din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare.

Majorarea salariilor medicilor se face atat cu incadrarea in bugetul de venituri si cheltuieli repartizat sectiei, compar-timentului, laboratorului sau serviciului medical, respectiv cu incadrarea in cheltuielile de personal prevazute in bugetul de venituri si cheltuieli al spitalului, precum si cu incadrarea in veniturile proprii, altele decat cele provenite din contractele incheiate cu casa de asigurari de sanatate.

Proiectul de act normativ va fi in dezbatere publica pana in 3 mai.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »