Salariatii salajeni, mai saraci de la o luna la alta

Magazin Salajean 1 iulie 2010 0

Salariatii salajeni, mai saraci de la o luna la altaCriza a gaurit buzunarele salajenilor, aflati, si asa, printre codasii tarii in ceea ce priveste nivelul salariilor. Venitul mediu net in judet a ajuns la 1.092 de lei in aprilie, in scadere cu 4,7 la suta fata de luna anterioara si cu 24 de procente sub valoarea salariului mediu net pe economie, potrivit datelor furnizate de catre Directia Judeteana de Statistica (DJS) Salaj. Cu aceasta valoare, salajenii continua sa ramana, dupa bistriteni, cei mai prost platiti angajati in randul locuitorilor din nord-vestul tarii. In schimb, cel mai bine recompensati pentru activitatea depusa in campul muncii sunt angajatii din Bucuresti (1.987 lei), urmati de cei din judetele Ilfov (1.691 lei), Sibiu (1.485 lei) si Cluj (1.451 lei), o arata centralizarile Institutului National de Statistica.

Reprezentantii patronatelor din judet sustin ca perspectivele pentru perioada urmatoare nu sunt incurajatoare, mai ales in conditiile majorarii taxei pe valoare adaugata. Acestia preconizeaza ca in toate ramurile industriale, in servicii si in comert vor avea loc disponibilizari, cresteri de preturi si, implicit, vanzari mai putine. Semnale ceva mai optimiste par sa razbata din sectorul constructiilor.

La nivelul judetului, 44.196 de salajeni aveau, la finele lunii aprilie, un loc de munca, numarul lor fiind mai mic cu 0,3 la suta fata de luna precedenta si cu aproape noua procente sub nivelul inregistrat in urma cu un an, sustine DJS Salaj. Tot in scadere este si numarul somerilor, respectiv de 10.716 persoane, cu 6,8 la suta mai mic fata de martie, insa a inregistrat un salt de 33,5 la suta fata de luna corespunzatoare din anul precedent. In ceea ce priveste rata somajului in cea de-a patra luna din 2010 a fost de 10,1 la suta, cu doua procente peste rata pe total tara.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »