Salariatii din Primaria Zalau, incurcati de ajutorul la incalzire

Magazin Salajean 10 octombrie 2011 0

Salariatii din Primaria Zalau, incurcati de ajutorul la incalzire

Pretentiile guvernantilor de a fi verificate dosarele beneficiarilor de subventii la incalzire da peste cap activitatea din Primaria Zalau. Din acest an, asa cum a explicat vineri in cadrul unei conferinte de presa Radu Capilnasiu, primarul municipiului, formularul pentru ajutorul de incalzire este compus din opt pagini, pe care beneficiarul trebuie sa le completeze. Mai mult, in baza hotararii de Guvern, se stipuleaza ca 60 la suta din dosarele depuse pentru acest ajutor trebuie sa fie verificate prin anchete sociale. Din acest motiv, prim-edilul Zalaului s-a aratat foarte nemultumit, explicand ca cei cinci asistenti social angajati in institutie nu vor reusi sa faca fata unui volum atat de mare de munca. Anul trecut au fost inregistrate, de la zalauani, 6.700 de solicitari pentru ajutorul la incalzire.

Sunt convins ca e nevoie ca cererile sa fie verificate, pentru ca de multe ori s-au primit declaratii false. Dar aceasta prevedere ne va crea mai multe probleme si va dovedi ca este rupta de realitate, salariatii nostri vor presta, astfel, activitate suplimentara pentru care nu se asigura resurse, nemaivorbind de costul maculaturii imense de care e nevoie, a mentionat Radu Capilnasiu.

Primarul urbei de la poalele Mesesului nu a comunicat deocamdata numarul cererilor primite pentru acest sezon, deoarece procesul de preluare a solicitarilor este in curs de derulare. Acesta a estimat ca nu ar fi exclus ca cifra sa nu coincida cu cea de anul trecut, ci sa fie mai mica, avand in vedere dificultatea de completare a formularului.

Peste un milion de familii vor rabda de frig in case

Cu toate ca Senatul a respins motiunea simpla pe tema eliminarii subventiei la incalzire, dupa cum a asigurat vineri in cadrul conferintei de presa deputatul liberal de Salaj, Mirel Talos, Opozitia este preocupata de consecintele acestui fapt pentru romani.

Pretentia Guvernului de a face ordine in subventiile si ajutoarele pentru incalzire nu este decat o masura de introducere a frigului si inghetului in casele romanilor. Prin anularea subventionarii de catre Guvern a 45 la suta din pretul combustibililor consumati pentru producerea caldurii si apei calde in sistem centralizat, factura pentru caldura va creste, in medie, cel putin, cu 60 la suta. In conceptia aiuritoare a actualei puteri, romanii cu 800 de lei venit lunar sunt bogati, astfel ca Romania devine, in acest fel, cea mai bogata tara din lume. Retragerea subventiei are consecinte politice, economice si sociale cu mult mai mari, mai grave si mai dureroase decat “economia” la buget, a fost de parere parlamentarul salajean.

Acesta a aratat ca eliminarea subventiei la caldura va face ca peste un milion de familii din Romania sa locuiasca in frig, fara apa calda sau sa plateasca facturi insuportabile la energia termica si sa creasca numarul restantierilor la plata facturilor la utilitati. Mirel Talos a estimat ca va fi incurajata cresterea numarului debransarilor de la sistemul centralizat si se vor crea premisele falimentului agentilor economici din domeniul producerii si distributiei agentului termic in sistem centralizat, a disparitiei producatorilor actuali de energie in cogenerare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »