Salariatii din administratii se pregatesc de proteste

Magazin Salajean 27 ianuarie 2011 0

Salariatii din administratii se pregatesc de proteste

Angajatii din administratiile locale si judetene se pregatesc din nou de proteste. Zilele acestea, Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (FNSA) a declansat conflictul de munca, trimitand Guvernului o notificare privind revendicarile angajatilor. Printre acestea se afla: revenirea la vechiul nivel de salarizare, mentinerea celui de-al 13-lea salariu si a primei de vacanta, respectarea contractului colectiv de munca, dar si depolitizarea functiilor publice, pana la nivelul de prefect, inclusiv.

Asa cum a subliniat liderul de sindicat din Primaria Zalau, Gheorghe Morar, sindicalistii din administratia publica solicita revenirea la veniturile salariale avute inainte de diminuarea cu 25 la suta, pastrarea celui de al-13-lea salariu si a primei de vacanta, precum si respectarea acordurilor si contractelor colective de munca. In notificarea trimisa la Guvern se precizeaza ca ingerinta si presiunea unor institutii in administratia publica locala au determinat o multitudine de procese pe rolul instantelor de judecata si ca noul text al legii salarizarii unitare prin care se interzice practic negocierea colectiva in sectorul bugetar sub orice aspect, este contrar Constitutiei Romaniei si a conventiilor internationale la care Romania este parte.

Gheorghe Morar a facut cunoscut faptul ca la nivelul sindicatelor din Primaria Zalau, din Directia de Asistenta Sociala si Comunitara, SC Citadin, precum si din 18 primarii de comune, a demarat actiunea de strangere de semnaturi pentru declansarea formelor de protest. Strangerea de semnaturi de la sindicalistii din cadrul Consiliului Judetean Salaj si a Directiei de Evidenta Persoanelor Salaj va debuta saptamana viitoare, dupa cum a precizat Mihai Danut Vultur, presedintele sindicatului din CJ.

Conducerea FNSA se asteapta, ca in sapte zile de la primirea notificarii, Guvernul sa invite sindicatele la negocieri. Daca in urma acestor intalniri revendicarile nu vor fi rezolvate, sindicalistii vor recurge si la alte forme de protest, inclusiv greva generala.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »