Salajului ii lipsesc peste 350 de medici

Magazin Salajean 14 februarie 2008 0

Salajului ii lipsesc peste 350 de mediciDupa ce autoritatile din Sanatatea salajeana si din administratia judetului subliniau lipsa de medici si asistenti din Spitalul de Urgenta Zalau, situatia se extinde si asupra celorlalte unitati medicale la care apeleaza salajenii. Astfel, din spitalele Salajului lipsesc 555 de angajati, dintre care 355 sunt medici specialisti.

Astfel, la Spitalul Orasenesc Simleu Silvaniei, este nevoie de 13 medici specialisti, de 29 de asistenti si de alti 14 angajati care sa completeze organigrama. Purtatorul de cuvant al Autoritatii de Sanatate Publica Salaj, Mihai Cheseli, ne-a declarat ca, tot in orasul de sub Magura, Centrul de Cercetari si Asistenta Medicala duce si el lipsa de personal. Mai exact, aici se pot angaja un medic, cinci asistenti si doua persoane pentru sanitarul auxiliar.

La Jibou, prima sectie care atrage atentia in ambulatoriul spitalului este chirurgia, unde nu exista nici macar un medic specialist. Spitalul Orasenesc Jibou nu are nici un medic chirurg, dar, pe langa aceasta specializare, mai sunt si altele pentru care unitatea nu are cadre medicale. Aici ar trebui angajati 36 de oameni, din care sapte sa fie neaparat cadre medicale, a spus Cheseli.

Pensionarii – solutia de rezerva

La spitalul din Cehu Silvaniei lipsa de specialisti este atat de acuta, incat se lucreaza cu medici de specialitate pensionari. Unitatea are nevoie de cel putin sase cadre medicale, printre specializarile care nu sunt acoperite numarandu-se pediatria si medicina interna. Tot la serviciile medicilor pensionari este nevoita sa apeleze si conducerea Spitalului de Boli Cronice din Crasna, aici lucrand un singur doctor, care este de fapt pensionar. Aceasta unitate spitaliceasca are nevoie de sase doctori specialisti, sapte asistenti si 11 infirmieri.

Spitalul din Zalau – in frunte

Spitalul de Urgenta Zalau – asupra caruia s-a insistat mult in ultima vreme, se afla in cap de lista, avand nevoie de nu mai putin de 215 cadre medicale si sanitare, precum si de 117 angajati auxiliari. In 2008, avem un deficit de personal in unitatile medicale de 555 persoane, dintre care 355 sunt cadre medicale si asistenti. Deficitul cel mai grav se inregistreaza la Spitalul de Urgenta Zalau, de unde lipsesc, comparativ cu organigrama, 215 cadre medicale si asistenti. Acelasi spital are nevoie si de 117 angajati auxiliari. Avand in vedere ca este un spital de urgenta, unitatea din Zalau are mai ales nevoie de medici de urgenta, dar si de cardiologi, hematologi si psihiatri, a declarat Mihai Cheseli.

Calitate scazuta pentru actul medical

Purtatorul de cuvant al ASP Salaj a spus ca deficitul de medici cu care se confrunta judetul are drept cauza faptul ca medicii si asistentii bine pregatiti prefera sa munceasca in Occident, unde munca le este recompensata cu un salariu mult mai bun ca in tara. In plus, conditiile de lucru din aceste state sunt superioare celor care sunt in spitalele din Romania. Spitalele incearca sa reduca deficitul de personal organizand concursuri pentru posturile pe care le au vacante. In acest sens, posturile de medici scoase la concurs sunt aprobate de Ministerul Sanatatii, iar restul – de ASP Salaj, a spus Mihai Cheseli.

Lipsa de personal medical si sanitar in spitalele din Salaj este o problema pe care autoritatile din domeniu, de pe plan local, precum si autoritatile judetene o au in vedere, considerand ca deficitul de specialisti scade drastic calitatea actului medical.

Tiberiu Marc, presedintele Consiliului Judetean Salaj, a declarat recent, intr-o conferinta de presa, ca in ambulatoriile spitalelor din judet vor fi facute modernizari, dar ca, pentru a avea calitate in actul medical, trebuie rezolvata si lipsa de medici. Se vor face modernizari la infrastructura spitalelor, dar aceasta nu va rezolva in esenta problema actului medical. Pentru a avea calitate, trebuie sa avem si medici in spitale, asadar, trebuie avut grija de acest lucru, a spus Tiberiu Marc.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »