Salajul viseaza la ecocentre pentru zonele cu risc la inundatii

Magazin Salajean 17 noiembrie 2006 0

Salajul viseaza la ecocentre pentru zonele cu risc la inundatii Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor a lansat, la inceputul acestei saptamani, campania-pilot de informare privind Strategia nationala de management al riscului la inundatii. Prin aceasta campanie se urmareste crearea unui comportament adecvat in situatii de urgenta, generate de viituri. De asemenea, actiunea are in vedere antrenarea comunitatilor locale in mecanismele de participare la luarea deciziilor. Conceptul campaniei presupune, in faza pilot, infiintarea unui numar de zeci de ecocentre in mediul rural, in zone cu risc la inundatii. Ecocentrul este un punct de informare si educare a populatiei din aceste zone, cu scopul pregatirii pentru situatii de risc provocate de inundatii. De asemenea, in cadrul acestor Ecocentre se vor realiza, impreuna cu membrii comunitatii locale, simulari ale unor posibile inundatii, pe baza informatiilor diseminate in campania de comunicare.

Chiar daca judetul nostru a fost lovit, in ultima perioada, de mai multe viituri, care au produs insemnate pagube materiale, si nu numai, potrivit Institutiei Prefectului Judetului Salaj, conjudetenii nostri vor trebui sa mai astepte pana la infiintarea ecocentrelor, menite sa intampine dezastrele provocate de calamitatile naturale. Aceeasi sursa precizeaza ca, in fond, este vorba despre un program regional, in care pot fi incluse si comune salajene. Dar, deocamdata, ecocentrele din judetul nostru sunt doar in faza de proiect, ori mai bine spus, de morula, aspect care, cu siguranta, aduce neliniste in randul autoritatilor locale, dar si printre salajeni, prezumtive victime ale urmatoarelor calamitati naturale.

In fine, ca urmare a inundatiilor inregistrate in tara, soldate cu pierderi materiale imense si, mai grav, cu pierderi de vieti omenesti, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor a adoptat in acest an Strategia nationala de management al riscului la inundatii. Strategia promoveaza planuri, programe, atributii si responsabilitati la nivel ministerial si teritorial, atata timp cat gestionarea crizelor provocate de viituri a evidentiat complexitatea problematicii si a atras atentia asupra lipsei de informatie si asupra lipsei de educatie in randul populatiei, in ceea ce priveste managementul riscului la inundatii. Mai mult, calamitatile s-au datorat atat fenomenelor meteorologice nefavorabile, cat si interventiei factorului uman, care prin activitati daunatoare mediului, precum despaduririle necontrolate sau distrugerea sistemelor de irigatii, a contribuit la accentuarea consecintelor acestor fenomene, mai ales din zona rurala.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »