Salajul va ramane fara bivoli

Magazin Salajean 6 iunie 2007 0

Salajul va ramane fara bivoli

Cu toate ca Salajul se afla in topul judetelor la numarul de bubaline, efectivele de bivoli s-au injumatatit in ultimii 10 ani, in judet neexistand nici macar o ferma specializata in cresterea acestor animale. Directorul Unitatii de Ameliorare si Reproductie in Zootehnie (UARZ) Salaj, Ioan Chereches, ne-a declarat ca situatia este, insa, si mai grava si ca, peste 2 ani, in Salaj se va vorbi de bivoli la timpul trecut. Desi Salajul numara cele mai multe exemplare de bubaline din Romania, reducerea la jumatate a efectivelor de animale este un lucru mai mult decat ingrijorator, mai ales ca salajenii nu au nici macar o ferma pentru cresterea acestei rase. In acest ritm, peste 2 ani, despre bivoli se va vorbi doar la timpul trecut, a spus Ioan Chereches.

In ultimii 10 ani, efectivele de bivoli detinute de salajeni s-au redus de la 28.000 de capete la doar 11.700, iar din acestea, numai 6.000 sunt matca (bivolite si juninci). Problema este accentuata de faptul ca nici macar la nivel national nu s-a inteles de ce este important sa pastrezi aceasta rasa. Potrivit sursei citate, singurele fonduri pe care Statul le acorda pentru cresterea bubalinelor merg la o ferma din Sercaia, judetul Brasov, care apartine Academiei de Stiinte Agricole. Din pacate, nici aceasta si nici autoritatile centrale in domeniu nu dovedesc interes in privinta disparitiei bivolilor ca rasa. Semnalul de alarma ar trebui tras de ei, nu de noi, cei din teritoriu, a spus directorul UARZ Salaj.

Bivolii de Salaj, exportati in UE

In Salaj se gasesc cele mai valoroase exemplare din aceasta specie si sunt cele mai numeroase, dar nu exista ferme specializate pentru cresterea lor. Potrivit lui Chereches, cauza lipsei fermelor in judet trebuie cautata in economia de piata: Salajul nu are nici fabrici de lactate unde crescatorii sa-si poata valorifica produsele, ultimele trei – din Zalau, Jibou si Simleu Silvaniei fiind inchise in 1991-1992. In aceste conditii, unitati de crestere a bubalinelor au fost amenajate in alte judete, dar si acolo de catre investitori straini. Strainii au inteles beneficiile pe care le aduce cresterea bivolilor in sistem specializat. Au fost investitori din Italia, Germania si Ungaria care au deschis ferme in Sibiu, Brasov si Bihor.

Salajul a ramas principalul exportator de bubaline pentru Germania, Anglia, Elvetia, Italia si Irlanda, a spus directorul UARZ Salaj. Dupa numarul de exemplare detinute, pe locul II si III se situeaza judetele Cluj si Bihor, restul judetelor in care se cresc bivoli numarand fiecare sub 2.500 de capete.

Bubalinele sunt incluse in categoria de animale al caror fond genetic este protejat la nivel european, tarile vestice investind anual milioane de euro in acest sens. Rasa este una rezistenta la boli (prezinta imunitate la Boala vacii nebune), este usor de intretinut, iar produsele nu produc colesterol.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »