Salajul, tare in PIB

Magazin Salajean 24 mai 2007 0

Salajul, tare in PIB

Poate ca ar merita sa ne schimbam filosofia jurnalistica (si, dupa noi, si politicienii, daca nu e cu suparare, multumim) si sa nu mai repetam – la infinit – ca Salajul este un judet mic, sarac, amarat etc. Un studiu – bazat pe date ale Comisiei Nationale de Prognoza si Institutului National de Statistica – publicat ieri de Cotidianul releva faptul ca Salajul e tare la PIB-ul (Produsul Intern Brut) pe cap de locuitor, fiind undeva la mijlocul clasamentului national intre judete.

Produsul Intern Brut (in engleza Gross Domestic Product) este un indicator macroeconomic care reflecta suma valorii de piata a tuturor marfurilor si serviciilor destinate consumului final, produse in toate ramurile economiei in interiorul unui stat (in cazul nostru, a fiecarui judet) in decurs de un an (Wikipedia).

Mai tari decat Bistrita si Maramures

Studiul mentionat arata ca cea mai mare valoare a produsului intern brut (PIB) pe cap de locuitor este inregistrata in Bucuresti. Aici, PIB-ul pe cap de locuitor, de 9.458 de euro, este cu peste 50 la suta peste PIB-ul per capita la nivel national. In urma Bucurestiului, la PIB este plasat Ilfovul, cu 6.525 euro, urmat, in ordine, de Timis si Brasov. Judetele care produc cel mai putin sunt Vrancea, Suceava, Giurgiu, Vaslui si Botosani. Ultimul dintre ele are un PIB de doar 2.189 de euro pe cap de locuitor.

Salajul, conform sursei citate, a inregistrat (banuim anul trecut, nu se specifica exact) un PIB de 3.559 euro/cap de locuitor. Mai mare decat cel inregistrat in judetele Maramures (3.318) si Bistrita -Nasaud (3.475), si mai mic decat cel inregistrat in judetele Cluj (5.173), Bihor (4.501) si Satu Mare (3.788). Daca e sa vorbim doar de Regiunea de Nord-Vest. Altfel, PIB-ul Salajului e mai consistent decat cel inregistrat in judete ca Tulcea (3.309), Calarasi (3.081), Giurgiu (2.499) sau Neamt (3.121). Nu discutam acum despre corelatia intre PIB si castigurile salariale. Si nici nu facem comparatii intre PIB-urile judetelor noastre si ale diverselor regiuni europene.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »