Salajul, sub imperiul secetei

Magazin Salajean 25 mai 2007 0

Salajul, sub imperiul secetei

Sedinta extraordinara a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU), a avut loc miercuri. In cadrul reuniunii de lucru, directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) Salaj, Dorel Lungu, a prezentat o informare privind situatia hidrometeorologica actuala, prognoza meteorologica si planul de restrictii si folosire a apei in perioade deficitare.

In urma analizei datelor prezentate de directorul SGA Salaj, presedintele CJSU Salaj, prefectul Andrei Todea a concluzionat ca, cel putin pana la aceasta data, la nivelul judetului, nu sunt probleme privind asigurarea necesarului de apa pentru localitati si populatie si, implicit, nu se pune problema restrictionarii consumului de apa. De exemplu, conform datelor consemnate in raport, numai la nivelul acumularii Varsolt, care aprovizioneaza municipiul Zalau si orasul Simleu Silvaniei, exista disponibil un volum suplimentar de aproximativ 5,5 milioane de metri cubi de apa. Conform prognozei, in cele mai defavorabile conditii, pana la finele anului in curs, nu ar trebui introduse restrictii privind alimentarea cu apa. De asemenea, prefectul Todea a atras atentia asupra faptului ca trebuie supravegheata si calitatea apei distribuita prin sistemul centralizat catre populatie, dar si la nivelul localitatilor din mediul rural, unde alimentarea cu apa a gospodariilor este asigurata din fantani sau de la pompe de apa. In acest sens, prefectul Todea a propus realizarea unei inventarieri exacte a situatiei, pe localitati, privind asigurarea surselor de apa, in timp ce Autoritatea de Sanatate Publica va trebui sa efectueze periodic verificari in mediul rural.

Nu in ultimul rand, in sedinta extraordinara a CJSU s-a stabilit ca, in perioada imediat urmatoare, sa fie trimise adrese in teritoriu, prin care se va solicita ca autoritatile locale sa intocmeasca rapoarte care sa cuprinda date privind sursele de apa potabila pentru populatie existente la nivelul fiecarei localitati, precum si informatii exacte cu privire la sursele de apa pentru animale. De asemenea, se va solicita administratiilor publice locale sa raporteze catre SGA Salaj – cu maxima promptitudine – situatiile deosebite sesizate, cum ar fi scaderile de debite ale raurilor, scaderea nivelului apei in fantani sau a debitelor la cismelele stradale.

Tot in cadrul sedintei amintite, Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Salaj a informat ca, la aceasta data, din cauza diminuarii rezervei de umiditate din sol, sunt afectate culturile infiintate in toamna anului trecut, in procent de aproximativ 20 la suta. Reprezentantii DADR sustin ca, in cazul in care seceta va continua, pierderea va putea ajunge pana la compromiterea totala a recoltei. La culturile prasitoare, infiintate in primavara anului in curs, exista riscul ca rasarirea sa fie neuniforma, in timp ce, pe de alta parte, cerealele paioase de primavara pot fi compromise in totalitate din cauza taliei foarte reduse si neformarii boabelor in spic. La culturile de paioase, ca orzul si orzoaica de primavara, recolta va fi de 1-1.5 tone pe hectar fata de 4-5 tone cat se recolta in mod normal, a spus directorul adjunct al DADR Salaj, Luka Petru, apreciind ca suprafata de teren cultivata cu cereale si afectata de calamitatile naturale in acest an este de aproximativ 10.000 de hectare. Directorul a mai spus ca la distrugerea recoltelor a contribuit si frigul ce a afectat in doua randuri culturile salajenilor. In plus, oamenii au probleme si din cauza faptului ca prea putine culturi sunt asigurate. Vor fi despagubiti doar cei care au avut culturile asigurate, adica cei care au deschise ferme, dar ei sunt putini. Restul au inregistrat doar pierderi, ne-a declarat Luka Petru.

Si totusi, in ciuda acestor predictii sumbre, directorul adjunct al DADR Salaj, Luka Petru, ne-a declarat ca valoarea pagubelor cauzate de seceta si de inghetul de saptamanile trecute si care a fost estimata la 5 milioane de lei nu este mare. Nu stim ce suma ar trebui pierduta in urma calamitatilor naturale ca situatia sa fie ingrijoratoare pentru autoritatile din domeniu, dar, cu siguranta, pentru agricultorii salajeni lucrurile sunt grave.

La aceasta data, la nivelul Companiei de Apa – Sucursala Zalau, societate care asigura alimentarea cu apa potabila in sistem centralizat, exista intocmit un program de restrictii in trei trepte cu privire la alimentarea cu apa a consumatorilor in caz de seceta, program vizat de SGA Salaj.

In fine, prefectul Todea a mai solicitat verificarea starii lucrarilor de intretinere si reparatii a constructiilor de captare, tratare si distributie, pentru reducerea pierderilor de apa, precum si tinerea sub stricta monitorizare a situatiei privind efectele secetei, la nivelul judetului.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »