Salajul strange cureaua

Magazin Salajean 6 septembrie 2010 0

Salajul strange cureauaIn timp ce unele judete din Romania au reusit sa sparga, in an de criza, suma consistente pe bunuri si servicii, Salajul s-a asezat discret la coada clasamentului. Potrivit unei analize a presei centrale, zece judete au dat pe bunuri si servicii circa 1,6 miliarde de lei, ceea ce inseamna peste o treime din suma totala alocata acestui segment in intreaga tara. Fruntase din acest punct de vedere sunt Timis (aproape 242 milioane de lei), Cluj (circa 200 milioane de lei) si Constanta (198,2 milioane de lei). La polul opus, respectiv in categoria celor mai putin cheltuitoare judete, figureaza Giurgiu, cu 28,8 milioane de lei, Salajul, cu 36,6 milioane de lei si Tulcea, cu 41,9 milioane de lei.

Prefectul de Salaj, Alexandru Vegh, pune aceasta situatie pe seama numarului mic de locuitori pe care ii avem in raport cu alte judete din tara. Este de apreciat ca autoritatile locale si judetene au respectat legislatia in domeniu si nu au focut achizitii sau alte cheltuieli cu bunuri si servicii care sa depaseasca limita prevederilor bugetare legale. Pe de alta parte, Salajul este un judet cu un numar mic de locuitori, comparativ cu alte judete din tara si probabil ca un clasament mult mai edificator, in aceasta situatie, ar fi cel in care cheltuielile sunt raportate la numarul de locuitori, a precizat Vegh.

Printre unitatile administrativ-teritoriale din Salaj care nu s-au dovedit a fi mana larga se numara si Zalaul. In primele opt luni ale anului, Primaria municipiului a reusit sa cheltuiasca pe bunuri si servicii aproape 1,14 milioane de lei, adica abia 42 la suta din bugetul disponibil in 2010 pentru achizitia de bunuri si servicii. Pana la finele anului, municipalitatii i-au mai ramas aproape 1,6 milioane de lei.

Reamintim ca la mijlocul lunii iunie, Guvernul a decis, prin ordonanta de urgenta, ca in trimestrele 3 si 4, institutiile si autoritatile publice din Romania sa reduca cu 20 de procente cheltuielile legate de combustibil, telefon, deplasari interne si externe, achizitia de mobilier etc. Fac exceptie de la aceasta reglementare Vama, Garda Financiara, transportul de valori, serviciile de ambulanta si SMURD, serviciile de aparare, ordine publica si siguranta nationala, transportul persoanelor private de libertate si transportul elevilor cu microbuze.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »