Salajul si-ar putea lua singur microbuze scolare

Magazin Salajean 21 noiembrie 2007 0

Salajul si-ar putea lua singur microbuze scolare

Cu putin noroc, 15 scoli din Salaj care au nevoie de microbuze pentru a trasporta elevii la cursuri ar putea semna contracte pentru achizitia masinilor in acest an. Ioan Abrudan, inspector scolar general al Inspectoratului Scolar al Judetului Salaj, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca Ministerul Invatamantului este de acord ca judetele din Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest sa organizeze licitatii independente pentru achizitia microbzelor scolare. Desi acordul este, deocamdata, neoficial, Ioan Abrudan a declarat ca reprezentantii ministerului sunt interesati de aceasta modalitate de achizitie pentru ca fondurile alocate in acest sens sa nu se piarda, asa cum s-ar intampla daca banii raman necheltuiti pana la final de an. Dupa ce am ramas singura regiune din tara fara microbuze scolare, am propus ministerului ca fiecare judet sa faca licitatiile independent. Asa ar merge mult mai usor, si fiecare judet va face tot ce-i sta in putinta sa cumpere masinile. Reprezentantii ministerului au asigurat ca asa se va si proceda, tocmai ca banii destinati achizitionarii de microbuze sa nu se piarda. Asteptam in aceste zile comunicarea de la Bucuresti. Este o chestiune de zile si nici nu ma gandesc ca banii se vor pierde, a spus Ioan Abrudan.

Potrivit acestuia, varianta de a organiza licitatii pe loturi mai mici, pentru fiecare judet, ar scurta considerabil perioada de timp necesara intregului proces de achizitie. Daca se lucreaza in acest fel, timpul necesar achizitiei in sine va fi scurtat cu mult. Licitatiile nu se vor face la nivel de inspectorate, ci se vor da banii direct unitatilor de invatamant care trebuie sa primeasca microbuzele. Ele vor solicita oferte pe SEAP, iar in termen de 12 – 14 zile ar putea deja sa semeneze contracte cu firmele producatoare, a spus Abrudan.

Pentru judetele din Regiunea de Nord – Vest trebuie achizitionate 137 de microbuze scolare, dintre care 15 sunt destinate scolilor din Salaj. Suma pe care judetul o asteapta pentru achizitionarea de microbuze ajunge la 35.000 – 40.000 de euro.

Pentru Regiunea de Dezvoltare Nord – Vest, licitatia respectiva a mai fost organizata de trei ori pana acum, dar de fiecare data ofertele facute de firme nu corespundeau cerintelor din caietul de sarcini.

Inspectoratele scolare din cele sase judete insista atat de mult ca masinile sa fie cumparate in 2007 intrucat, daca banii nu vor putea fi cheluiti pana la finalul anului, ei se vor resorbi la bugetul de stat. In acest caz, se va aloca anul urmator o alta suma pentru microbuze, se va relua procesul, iar perioada de livrare a masinilor ar putea fi februarie-martie 2008.

Microbuze – si la anul

Chiar daca isi va da acordul pentru organizarea licitatiilor pe judete, ministerul va continua, anul viitor, schimbarea intregului parc auto pentru transport elevi, care sa duca la inlocuirea vechilor masini ARO. Ministrul Educatiei si Cercetarii, Cristian Adomnitei, a anuntat ieri, la Cluj, ca anul viitor vor fi cumparate o mie de microbuze scolare, astfel incat sa fie rezolvate toate cererile de masini din toate comunele tarii. Am convingerea ca vom gasi cele o mie de microbuze, pentru ca firmele sunt pregatite. Stiind de aceasta intentie, fiecare mare importator isi poate face un plan si se poate pregati pentru anul viitor. Microbuzele vor fi cumparate tot prin licitatie regionala. Cu siguranta vom lua mai mult de o mie si se va intampla ca in acest an, cand preturile ofertate au fost mai mici decat cele prognozate de noi. Au fost economii si sunt convins ca anul viitor se va intampla la fel, a spus ministrul.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »