Salajul ramane unul dintre cele mai sigure judete din tara

Magazin Salajean 24 ianuarie 2011 0

Salajul ramane unul dintre cele mai sigure judete din tara

Peste 5.800 de infractiuni s-au inregistrat anul trecut la nivelul judetului Salaj, fapte in urma carora s-a creat un prejudiciu de peste 9,5 milioane de lei. Chiar si asa, judetul nostru se situeaza printre cele mai sigure din tara, avand in vedere mentinerea la cote scazute a volumului criminalitatii, respectiv 2.405 infractiuni la 100.000 de locuitori, fata de 2.520 in urma cu doi ani, ceea ce situeaza judetul nostru pe locul 38, in statistica nationala, conform bilantului de activitate 2010 al Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Salaj. Prezentarea activitatii politistilor salajeni a avut loc vineri, la sediul institutiei, intalnire la care au participat inspectorul general al Politiei Romane, dr. Liviu Popa, inspectorul sef al IPJ Salaj, Iosif Ghiurca, prefectul judetului, Vegh Alexandru, vicepresedintele Consiliului Judetean, Cristian Ionescu, edilul municipiului Zalau, Radu Capilnasiu, precum si cadre ale inspectoratului si alte structuri din cadrul MAI.

Potrivit statisticilor prezentate in bilant, in cursul anului trecut au fost sesizate 5.805 de infractiuni, cu 306 mai putine decat cele inregistrate in anul 2009. Insa, desi numarul infractiunilor este in scadere la nivelul judetului, statisticile indica o crestere la anumite categorii de infractiuni, printre care se numara talhariile (26), cu 25 la suta mai mult anul trecut decat in 2009, furturile din locuinta (1.750), un plus de 48 de astfel de infractiuni fata de 2009, precum si 12 cazuri de furturi feroviare, fapte neintalnite in judetul Salaj pe parcursul anului 2009.

Un trend descendent fata de anul 2009 s-a inregistrat pe parcursul anului trecut la furturile din autovehicule (-15), furturile de autoturisme (-6), infractiunile de furt de animale si pasari (-9), furturile din societati comerciale (-46) si furturile din buzunare sau posete (-8).

Datorita volumului mare de activitati educativ-preventive se poate concluziona ca s-a reusit stoparea cresterii numerice la principalele fapte incluse generic in categoria celor de mare violenta si cu un impact social si mediatic deosebit, in cursul perioadei de referinta fiind inregistrate 16 asemenea fapte, fata de 14 in anul 2009. Astfel, infractiunile de omor si vatamarile corporale grave s-au diminuat, mentinandu-se la acelasi nivel loviturile cauzatoare de moarte. De altfel, atat la capitolul general Infractiuni contra per-soanei, cat si la subcapitolul Infractiuni contra vietii, integritatii corporale si sanatatii, evolutia este una descrescatoare, cu 341 respectiv 186 infractiuni fata de anul precedent.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »