Salajul, raiul bugetarilor

Magazin Salajean 4 iunie 2010 0

Salajul, raiul bugetarilor

Cele mai sarace judete din Romania, unde PIB-ul pe cap de locuitor este cu mult sub media nationala, se pot mandri cu cel mai mare numar de bugetari din administratia locala raportat la numarul de locuitori, potrivit unei analize a Ministerului Finantelor publicate in presa centrala.

Din clasamentul amintit nu putea lipsi Salajul, care reuseste sa urce pe prima treapta a podiumului, cu 4,05 bugetari locali la suta de locuitori, fata de media nationala de trei bugetari locali la suta de locuitori. Mai exact, la o populatie de 242.493 de locuitori corespund 9.812 angajati in administratia locala, in timp ce PIB-ul pe cap de salajean este cu 17,3 procente sub media pe tara. In topul amintit, judetul nostru este urmat de Vaslui, cu un raport de 3,9 la suta intre numarul de locuitori si cel al lucratorilor din administratia locala si Caras-Severin, cu 3,67 la suta.

Calculele realizate de catre presa centrala arata ca daca statul ar concedia jumatate dintre angajatii care lucreaza exclusiv in birouri s-ar alege cu economii de aproape trei miliarde de euro pe an. In prezent, pentru plata celor 326.000 de salariati din administratia publica, Romania scoate din buzunar 4,38 milioane de euro pe an, in aceasta suma fiind inclus si cel de-al treisprezecelea salariu de care se bucura bugetarii.

In ultimii 20 de ani, numarul functionarilor publici a crescut de patru ori, fara ca acest lucru sa determine si o crestere a eficientei lucratorilor din sistem. Reprezentantii sindicali admit ca guvernele din ultimele doua decenii au pus umarul la infiintarea de noi posturi in sistemul public, pentru a atrage clienti, insa sustin ca este incorect ca lucratorii din sistem sa sufere acum pentru deciziile neinspirate ale politicienilor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »