Salajul, printre cele mai sigure judete din tara

Magazin Salajean 19 ianuarie 2012 0

Salajul, printre cele mai sigure judete din taraSalajul se numara printre cele mai sigure din tara, este concluzia bilantului prezentat miercuri, de Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Salaj. Oamenii legii din acest judet considera ca, in ciuda restructurarilor, dar si a unor probleme, precum cresterea numarului de furturi, in special a celor din locuinte, a lipsei mijloacelor de transport si a personalului, in special in mediul rural, au reusit mentinerea fenomenului infractional sub control, in anul recent incheiat.

Unul dintre punctele de reper este numarul redus de infractiuni constatate. Analizand fenomenul infractional inregistrat in perioada de evaluare, putem afirma cu certitudine ca s-a reusit mentinerea acestuia sub control, judetul nostru fiind printre cele mai sigure din tara. In cursul anului 2011 au fost sesizate 5.667 de infractiuni, cu 138 mai putine decat in aceeasi perioada a anului trecut, si se poate aprecia ca masurile intreprinse, atat in plan organizatoric, cat si in cel operational au fost eficiente si s-a stapanit situatia operativa de pe raza judetului, avand in vedere mentinerea la cote scazute a volumului criminalitatii: 2.358 la 100.000 locuitori, fata de 2.405, in 2010. A fost inceputa urmarirea penala in 3.751 infractiuni (- 531), iar din totalul infractiunilor constatate, 881 au fost de natura economico – financiara, 1.764 judiciare si 1.106 de alta natura, scaderea accentuata datorandu-se diminuarii acestora din urma (1.554 in anul 2010), se arata in bilantul mentionat.

Potrivit aceleiasi surse, cu toate ca au fost intensificate activitatile preventive desfasurate de catre efectivele de ordine publica, lipsa pazei in mediul rural, indeosebi dupa reducerile de personal din cadrul primariilor, s-a facut resimtita si nu s-a reusit diminuarea sau stoparea furturilor din locuinte, fiind sesizate 315 astfel de fapte, cu 11 mai multe ca in 2011, majoritatea pe fondul neglijentei proprietarilor, lasarea locuintelor nesupravegheate si neasigurate corespunzator. De asemenea, s-au inregistrat numeroase furturi din casele aflate in constructie din proximitatea oraselor, fara masuri minime de siguranta.

Datorita volumului mare de activitati educativ – preventive, precum si a cresterii vizibilitatii politiei, se poate concluziona ca s-a reusit stoparea cresterii numerice la principalele fapte incluse generic in categoria celor de mare violenta si cu un impact social si mediatic deosebit, in cursul perioadei de referinta fiind inregistrate noua asemenea fapte, fata de 16 in anul 2010. De altfel, faptele de acest gen sunt in scadere in ultimii ani, mai putin infractiunile de lovituri cauzatoare de moarte, care se mentin relativ la acelasi nivel.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »