Salajul – penultimul loc pe tara la apeluri 112

Magazin Salajean 20 aprilie 2010 0

Salajul - penultimul loc pe tara la apeluri 112Peste 60 de mii de apeluri au fost inregistrate, in primul trimestru al anului in curs, la numarul unic pentru apeluri de urgenta de la nivelul judetului Salaj. Cu toate acestea, Salajul este judetul situat pe penultimul loc, dupa Bistrita Nasaud, cu cele mai putine apeluri la numarul unic de urgenta din tara. Procentul celor care suna doar ca sa se amuze este insa ridicat.

Desi 112 este numarul de urgenta care trebuie apelat numai atunci cand o persoana are o problema de viata si de moarte, salajenii continua sa sune la acest numar, de mii de ori pe luna, doar pentru a se distra. Majoritatea sunt tineri teribilisti, lipsiti de educatie, care probabil au prea mult timp liber si care nu constientizeaza faptul ca, in timp ce ei fac glume proaste, unele persoane au cu adevarat probleme si solicita sprijinul institutiilor abilitate sa intervina pentru apararea vietilor si bunurilor. In fapt, clientii fideli ai acestor astfel de jocuri pun in pericol operativitatea preluarii cazurilor reale de urgenta si interventia rapida a echipajelor Ambulantei, Politiei, Pompierilor sau ale Jandarmeriei.

Nu mai putin de 67.000 de apeluri de urgenta s-au inregistrat la Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), in primul trimestru al anului, in Salaj. Numarul este insa de zece ori mai mic fata de cei care au apelat la 112 in capitala si cu aproape 12.000 mai mult fata de cel inregistrat in judetul Bistrita Nasaud – primul in topul judetelor cu cele mai putine apeluri inregistrate la 112. Colonelul Pencu Sever, Sefului STS Salaj, sustine ca numarul scazut de apeluri la 112 se datoreaza mai ales faptului ca judetul are o populatie mai mica, dar si pentru ca cetatenii constientizeaza tot mai mult importanta numarului unic de urgente.

70 la suta sunt apeluri false

Chiar daca numarul de apeluri la 112 este mai scazut decat in majoritatea judetelor din tara, apelurile facute in joaca continua sa reprezinte o problema in Salaj. Potrivit sefului STS Salaj, aproximativ 70 la suta dintre apelurile primite in primele trei luni ale anului au fost incadrate ca apeluri abuzive. Sunt persoane care apeleaza in joaca numarul unic de urgenta, insa sunt si cetateni care apeleaza acest serviciu din greseala ori pentru a cere informatii. Astfel, din totalul apelurilor primite aproximativ 70 la suta au fost abuzive.

Din fericire, in ultimele luni s-a constatat o scadere a numarului de apeluri false in Salaj, a precizat Pencu Sever. Tendinta celor care suna la numarul de urgenta 112 este ori pentru a face haz de politisti ori pentru a sesiza urgente inexistente sau tot felul de intamplari ridicole. Astfel, din cele peste 67.000 de apeluri inregistrate la numarul unic de urgenta in primele trei luni ale anului, doar 5.700 de cazuri au fost confirmate. Dintre acestea, cele mai multe au fost redirectionate Serviciului de Ambulanta, respectiv 3.570 de apeluri.

Si politistii au fost solicitati sa intervina la 1.775 de situatii de urgenta, iar cadrele Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Porolissum al judetului Salaj de 301 ori. Jandarmii sunt pe ultimul loc, cu doar 84 de apeluri adresate lor. Apelarea falsa sau abuziva la 112 se sanctioneaza, potrivit legii, cu amenda cuprinsa intre 500 si 1.000 de lei. Din pacate insa, majoritatea apelurile false sunt efectuate de pe cartele pre-paid, autorii glumelor proaste fiind astfel aproape imposibil de depistat.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »