Salajul – paradisul hotilor de masini

Magazin Salajean 15 martie 2010 0

Salajul - paradisul hotilor de masini

Zeci de salajeni au ramas, anul trecut, fara masini, dupa ce hotii le-au facut o scurta vizita. Dar si mai multi au ramas fara CD-playere, bani, acte sau alte bunuri de valoare, cazand prada hotilor ce le-au devastat autoturismele, in judetul nostru fiind inregistrate, in 2009, peste 80 de astfel de infractiuni de furt.

Potrivit statisticilor inregistrate de Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Salaj, peste 20 de furturi de autoturisme s-au inregistrat, anul trecut, in judet. Cele mai multe masini au disparut din parcarile din orase, respectiv 16 autoturisme, in timp ce din curtile locuitorilor de la sate au fost furate doar sase masini. Preferatele hotilor au fost marcile Dacia, Volkswagen si Mercedes.

Anul trecut, s-au furat 12 autoturisme marca Dacia, trei masini Mercedes si tot trei Volkswagen, cate un autoturism din marcile Audi, Opel si Iveco, precum si un ATV, o remorca si un utilaj. In multe din cazurile de furt de autoturisme a fost vorba de furturi de folosinta, hotii luand masina pentru a se deplasa intr-o alta localitate, dupa care paraseau autovehicolul, ne-a comunicat purtatorul de cuvant al IPJ Salaj. Din fericire insa pentru pagubiti, politistii au reusit recuperarea autoturismelor aproape in totalitate. Si anul acesta, politistii au fost sesizati in legatura cu furtul a doua autoturisme. Cauzele ramase nesolutionate sunt in cercetare.

Peste 80 de furturi din autoturisme

Fenomenul furturilor din autoturisme este unul de amploare in Salaj, anul trecut fiind inregistrate 81 de astfel de infractiuni. De regula, hotii actioneaza noaptea, pe strazile mai putin circulate, dar au fost semnalate si furturi in plina zi, din centrul orasului. Un lucru este sigur: pentru ca trebuie sa fie rapizi, hotii se orienteaza asupra masinilor in care sunt lasate bunuri la indemana, pe bancheta sau pe bord. Aproximativ 60 la suta dintre furturile din auto inregistrate au fost solutionate, bunurile fiind recuperate, ne-a spus Nadia Serban.

Chiar la finele saptamanii trecute, politisti din cadrul Postului Napradea au identificat autorii furturilor din auto, comise la inceputul acestui an, pe raza localitatii, si ramase initial cu autori necunoscuti.

Acestia, respectiv Stefan L., de 17 ani, Catalin Z., de 17 ani, Horia S., de 19 ani, toti din Cheud, si Marius F., de 19 ani, din Zalau, in noaptea de 13 spre 14 ianuarie, au sustras din doua autoturisme, combustibil, CD-playere si o patura, valoarea prejudiciului cauzat fiind de 380 de lei. Politistii au intocmit in cauza dosar de cercetare penala, sub aspectul comiterii infractiunii de furt calificat, cu autorii in stare de libertate.

Insa un lucru alarmant este faptul ca, de la inceputul anului si pana in prezent, politistii au inregistrat, deja, nu mai putin de 28 de furturi din autoturisme. In urma cu cateva zile, agentii comunitari au prins doi minori care au devastat noua masini parcate chiar in centrul municipiului Zalau.

Sfaturi pentru proprietarii masinilor

Vinovati sunt, de multe ori, chiar proprietarii masinilor. Politistii spun ca multe furturi s-au produs din ignoranta posesorilor care au lasat masinile pornite, cu cheile in contact si au intrat, pentru scurt timp, in unitati comerciale, pentru a face cumparaturi, ori au lasat masinile descuiate. Mai mult, politistii cred ca lipsa sistemelor de alarmare atrage hotii si de aceea recomanda tuturor posesorilor de autovehicule noile tehnologii de monitorizare, prin instalarea unor astfel de sisteme.

Astfel, pentru prevenirea furturilor de si din autoturisme proprietarii sunt sfatuiti sa-si parcheze autoturismul in locuri special amenajate, iluminate si, eventual, supravegheate, verificand sistemele de inchidere. Nu trebuie lasate cheile in contact, cu atat mai putin, nu trebuie lasate la vedere, in interiorul masinii, obiecte de valoare precum: genti, posete, borsete, imbracaminte, casetofoane auto, camere video ori telefoane mobile etc. Acestea vor tenta hotii sa sparga vehiculul. Geamurile autoturismului trebuie complet inchise, chiar daca masina este parasita pentru scurt timp. Pentru mai multa siguranta, propritarii autoturismelor sunt sfatuiti sa-si monteze un sistem de alarma antifurt, care, de cele mai multe ori costa mai putin decat paguba suferita in urma unui furt.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »