Salajul mai are bani pentru 19 case verzi

Magazin Salajean 18 octombrie 2010 0

Salajul mai are bani pentru 19 case verzi

Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Salaj mai dispune de fonduri pentru sprijinirea a doar 19 salajeni care vor sa-si achizitioneze panouri solare prin intermediul programului guvernamental Casa Verde, ne-a declarat purtatorul de cuvant al institutiei, Dana Noje. Potrivit spuselor sale, pana in acest moment, 261 de salajeni au solicitat subventii pentru dotarea locuintelor cu instalatii de incalzire care utilizeaza energie regenerabila. Intr-o prima etapa, Salajului i-au fost alocati prin Casa Verde 1,26 milioane de lei, suma epuizata inca din prima luna de derulare a programului. In urma unei distribuiri, judetul a mai primit 419.000 de lei, suficienti pentru asigurarea sprijinului financiar pentru alte 70 de sisteme energetice bazate pe panouri solare. Din suma mentionata au ramas nesolicitati 114.000 lei, bani suficienti pentru subventionarea cumpararii de 19 panouri solare.

Administratia Fondului de Mediu (AFM) a aprobat, pana in prezent, 118 dosare depuse de catre salajeni. Potrivit ghidului Casa Verde, acestia au la dispozitie 12 luni pentru a finaliza investitia din surse proprii. Apoi, beneficiarii vor depune dosarul de decontare, autoritatea urmand sa le vireze o suma totala de peste 700.000 de lei. Dupa cum sustine Dana Noje, doar 23 dintre primii 118 solicitanti eligibili au venit sa semneze contractul. Daca in termen de 60 de zile de la comunicarea aprobarii dosarului, respectiv publicarea pe site-ul Autoritatii a listei dosarelor de finantare aprobate, solicitantul nu se prezinta pentru semnarea contractului de finantare, se considera ca a renuntat, atrage atentia oficialul APM Salaj. In conditiile in care lista norocosilor a fost publicata in 4 octombrie, ceilalti 95 ar trebui sa se grabeasca daca nu vor sa piarda sprijinul nerambursabil.

AFM a inclus aproape 2.900 de romani pe listele beneficiarilor de subventii. Prin programul Casa Verde, persoanele care vor sa-si inlocuiasca sistemele traditionale de incalzire cu unele ecologice pot primi de la stat subventii de maxim 8.000 de lei pentru instalarea pompelor de caldura si cel mult 6.000 de lei pentru achizitia panourilor solare si a centralelor cu peleti si rumegus. Solicitantii fondurilor ajung in posesia banilor doar dupa ce finalizeaza lucrarea si depun factura aferenta.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »