Salajul – judetul in care nici criminalii nu se simt in largul lor

Magazin Salajean 10 februarie 2009 0

Salajul - judetul in care nici criminalii nu se simt in largul lorDesi numarul infractorilor trimisi in judecata anul trecut, in Salaj, pentru omor si tentativa de omor, este in usoara crestere, judetul nostru se situeaza pe penultimul loc la nivel national, atat la capitolul infractiuni contra persoanei, cat si in ceea ce priveste infractiunile contra vietii, integritatii corporale si sanatatii.

Potrivit datelor furnizate de procurorul Rodica Pece Vaida, purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj, in 2008 au fost solutionate noua cauze avand ca obiect omoruri si tentative de omor. In sapte dintre acestea inculpatii au fost trimisi in judecata, pentru celelalte doua cauze (un omor si o tentativa de omor) dandu-se solutia de scoatere de sub urmarire penala, pentru lipsa de discernamant. De mentionat ca toate aceste fapte au fost comise in decursul anului 2008. In cele doua cazuri, pentru care s-a luat decizia de neincepere a urmaririi penale, din rapoartele de expertiza psihiatrica, s-a constatat ca faptuitorii au discernamant abulit. S-a dispus internarea acestora intr-un institut medical de specialitate pana la insanatosire, in baza articolului 114 din Codul Penal, ne-a precizat Pece. Tot ea afirma ca majoritatea acestor infractiuni criminale s-au petrecut in mediul rural, avand ca si cauze principale consumul de alcool si starea conflictuala din familie. Astfel, dintre cele noua cauze solutionate, patru au fost trimise spre judecata pentru comiterea infractiunii de omor. In continuare va prezentam cateva dintre cazurile de omor si tentative de omor constatate de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj.

Omorat de Anul Nou

In noaptea de 31 ianuarie 2007 spre 1 ianuarie 2008, inculpata A. A., din localitatea Perii Vadului, comuna Ileanda, care traia in concubinaj cu victima A. V., de 25 de ani, cu care avea patru copii, pe fondul unei stari de tensiune generata de consumul de alcool si de neajunsuri materiale, si-a lovit concubinul cu un carlig metalic si cu o bucata de lemn, tocmai cand acesta intentiona sa o felicite de Anul Nou. La scurt timp, a luat un cutit si l-a lovit in zona inimii, ceea ce a dus la decesul acestuia. In baza articolului 174, alineat 1 Cod Penal, s-a dispus trimiterea in judecata pentru infractiunea de omor, a precizat Rodica Vaida Pece.

Ucisa pentru o presupusa infidelitate

La data de 28 mai 2008, inculpatul S.P.A., din comuna Somes Odorhei, in urma unor discutii contradictorii generate de presupusa infidelitate a sotiei sale, in timp ce se afla pe camp pentru a aduna fanul de pe o parcela de teren, si-a ucis sotia. Inculpatul i-a dat partenerei de viata mai multe lovituri cu furca in zona capului, dupa care i-a infipt furca in spate. Cauza a fost inaintata spre instanta de judecata.

L-a impuscat in fata pentru actiunile tatalui victimei

La data de 27 iunie 2008, V.J., un barbat din Cluj-Napoca, ca sa se razbune pe avocatul sotiei sale, angajat pentru procesul de divort ce a avut loc cu 24 de ani in urma, l-a impuscat in fata pe fiul acestuia. Din raportul de expertiza medico-legala psihiatrica s-a stabilit ca inculpatul V.J. prezinta diagnosticul de schizofrenie afectiva. Din cauza acestei afectiuni, comisia de expertizare a ajuns la concluzia ca inculpatul are discernamant abulic in raport cu fapta pentru care a fost cercetat si recomanda luarea masurii de siguranta prevazuta in articolul 114 Cod Penal, si anume, internarea intr-un institut medical de specialitate. S-a dispus scoaterea de sub urmarire penala, ne-a comunicat Pece.

O singura tentativa de omor deosebit de grav

Un singur dosar a fost incadrat, conform Codului Penal, ca tentativa de omor deosebit de grav. In data de 13 iunie 2008, un numar de sase persoane de etnie rroma, aflandu-se intr-un bar din Zalau, au trecut pe langa numitul S.S., care le-a adresat cuvinte jignitoare. In urma acestui fapt, intre cele doua parti a izbucnit un scandal, motiv pentru care au fost dusi la Politie. Dupa cele intamplate, S.S. s-a deplasat in Panic, la locuinta familiei sale, unde a povestit ceea ce a patit. Alaturi de alti membri ai familiei, barbatul s-a hotarat sa revina in Zalau si sa-i caute pe cei cu care s-a certat, pentru a se razbuna. Fiecare a luat cate un obiect contondent, avand asupra lor si spray lacrimogen. Ajunsi in Zalau, la o pensiune unde se aflau persoanele cu care S.S. s-a certat, la un moment dat, S.A. a iesit pe terasa pensiunii, unde S.S. junior si o alta persoana i-au pulverizat spray lacrimogen in ochi. Impreuna cu S.M. au inceput sa-l loveasca. Din pensiune a iesit si L.V. care s-a apropiat de victima cazuta la pamant, dar si acesta a fost lovit in cap, cu un harlet, de L.C. Din pensiune au mai iesit alte doua persoane, care, de asemenea, au fost agresate fizic. In urma acestei altercatii, L.V. a suferit leziuni care i-au pus in pericol viata si pentru care a fost spitalizat peste 50 de zile. De mentionat ca inculpatul L.C. era recidivist si, prin faptul ca a comis fapta cu premeditare, lovindu-l in public pe L.V., a savarsit infractiunea de tentativa de omor deosebit de grav. Tot in aceasta cauza, alte trei persoane, care au lovit celelalte parti vatamate, au fost trimise in judecata pentru constituirea infractiunii de lovire si ultraj contra bunelor moravuri si pentru tulburarea ordinii si linistii publice, a precizat procurorul Rodica Vaida Pece.

Conform datelor fur-nizate de Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj, in judetul nostru, in 2007 au fost solutionate 12 dosare privind infractiunea de omor si tentative de omor, dintre care sase au fost comise in 2006. In anul 2008, din noua cauze solutionate, doar doua au fost comise in 2007. La Inspectoratul de Politie Judetean Salaj au fost sesizate anul trecut 22 de fapte de criminalitate de mare violenta, sase omoruri, cinci tentative de omor si trei acte de vatamare corporala grava, numar ce situeaza judetul Salaj la coada clasamentului, pe locul doi de la coada dintre toate judetele din tara.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »