Salajul isi protejeaza ariile naturale de interes comunitar

Magazin Salajean 28 decembrie 2010 0

Salajul isi protejeaza ariile naturale de interes comunitar

Trei areale naturale protejate vor fi promovate, la nivelul judetului, prin intermediul Agentiei pentru Protectia Mediului Salaj. Este vorba, asa cum a facut cunoscut Aurica Grec, directorul APM Salaj, de o propunere de Sit de Protectie Speciala Avifaunistica pe Cursul Mijlociu al Somesului si de doua Situri de Importanta Comunitara la Lozna si la Muntele Ses.

Situl de pe Cursul Mijlociu al Somesului ar putea fi inclus in Reteaua Ecologica Europeana Natura 2000 ca arie de protectie avifaunistica datorita existentei unor populatii de pasari cu valoare deosebita pentru fauna Europei (intre care: Pescarusul albastru, Acvila tipatoare mica, Huhurezul mare, Bufnita, Caprimulgul, Chirighita cu obraz alb, Barza alba, Sfrancioc cu fruntea neagra, Serparul, Eretele de stuf, Cristelul de camp, Ciocanitoarea sura, Viesparul).

Situl de pe Cursul Mijlociu al Somesului se intinde pe o suprafata de 33.258 hectare si cuprinde teritorii ale oraselor Jibou, Cehu Silvaniei, ale comunelor Babeni, Benesat, Ileanda, Letca, Lozna, Napradea, Rus, Somes-Odorhei, Surduc, Salatig, precum si din Ulmeni, Valea Chioarului si Miresu Mare. Situl de la Lozna are o suprafata de trei ori mai mica decat cel de pe Cursul Mijlociu al Somesului si cuprinde teritorii din comunele Lozna, Rus, Surduc, Babeni si Ileanda. Acest areal ar putea fi inclus in Reteaua Ecologica Europeana Natura 2000 ca arie speciala de conservare, datorita existentei pe suprafata sa a unui numar de cinci habitate de interes comunitar, cum ar fi: paduri de fag, de stejar cu carpen, paduri balcano-panonice de cer si gorun, si paduri dacice de stejar si carpen.

In schimb, situl de la Muntele Ses, cu suprafata de 42.171 ha, cuprinde teritorii din comunele Halmasd, Plopis, Valcau de Jos si Sag, dar si mari suprafate de teren din judetele Bihor si Cluj. Zona poate fi inclusa in Reteaua Ecologica Europeana datorita existentei a 16 tipuri de habitate reprezentative de interes european pe suprafata sa, intre care: cursuri de apa din zona de campie pana la etajul montan, rauri cu maluri namoloase, pajisti stepice, turbarii degradate capabile de regenerare naturala.

Salajul mai detine trei situri deja declarate de interes comunitar la: Tusa-Barcau, Pestera Magurici si in zona Racas-Hida. Despre acest din urma sit de interes comunitar, Aurica Grec a mentionat ca proiectul pentru gestionarea durabila a ariei protejate este in curs de implementare .

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »