Salajul, invadat de bani falsi

Magazin Salajean 3 septembrie 2010 0

Salajul, invadat de bani falsi

Daca pana acum n-ati fost prea atenti la banii care va trec prin mana, ar fi bine sa deschideti ochii, pentru ca falsificatorii sunt tot mai numerosi. Numai in cursul anului 2010, au trecut prin mainile salajenilor aproape 8.000 de euro si in jur de 1,5 milioane de forinti falsi, aceasta fiind valuta depistata in urma activitatilor specifice desfasurate de lucratorii Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Salaj.

Euro, dolari si forinti in valoare de aproximativ 350.000 de lei. Este valuta depistata in circulatie la nivelul judetului Salaj, in primele opt luni ale anului, de catre lucratorii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Salaj, ca fiind falsa. Potrivit datelor furnizate de reprezentantii Inspectoratului Judetean de Politie (IPJ) Salaj, politistii au gasit valuta falsa in bancnote din cupiura de 100, 50 si 20 de euro, in bancnote de 100 de dolari SUA si bancnote din cupiura de 10.000 de forinti.

In cursul anului 2010, la nivelul judetului Salaj, lucratorii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate au depistat 7.850 de euro si 600 de dolari SUA contrafacuti in diferite tari din Uniunea Europeana sau Statele Unite ale Americii. Banii falsi au fost introdusi in tara de catre cetateni romani, care, de altfel, se incadreaza in doua categorii. Este vorba de plasatori ocazionali si plasatori care in momentul punerii in circulatie a acestor bancnote cunosteau faptul ca cele pe care le detin asupra lor sunt contrafacute, a declarat purtatorul de cuvant al IPJ Salaj, Maria Cristea.

Potrivit sursei citate, tot in decursul anului, politistii au depistat un grup infractional format din cetateni romani, organizat pe raza judetelor Salaj si Satu Mare, care au incercat sa puna in circulatie suma de 1.460.000 de forinti, formata din bancnote din cupiura de 10.000 de forinti. Bancnotele contrafacute pe teritoriile altor state si puse in circulatie pe raza judetului Salaj de catre plasatorii ocazionali au fost depistate cu ocazia prezentarii acestor persoane in sediile bancilor si a caselor de schimb valutar de pe raza acestui judet, in vederea efectuarii unor schimburi valutare. Cele contrafacute pe teritoriul Romaniei au fost puse in circulatie in locuri alese cu atentie, in care acestea nu puteau fi verificate privind autenticitatea lor, cu aparatura de specialitate. In urma unor activitati specifice desfasurate de catre lucratorii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Salaj bancnotele au fost identificate si retrase din circulatie, autorii fiind cercetati in stare de arest preventiv pentru infractiunile savarsite, sustine purtatorul de cuvant al IPJ Salaj. In acest context, plasatorii ocazionali sunt cei care se prezinta in fata organelor de politie pentru efectuarea cercetarilor in cauza, iar ceilalti plasatori sunt adusi de catre organele de politie pentru finalizarea cercetarilor in cauza.

Ultimul caz inregistrat in judetul Salaj a fost cel petrecut in urma cu trei saptamani in localitatile Poarta Salajului si Bogdana. In acest caz, cercetarile au fost efectuate de catre lucratori din cadrul Politiei Municipiului Zalau sub aspectul savarsirii infractiunii de inselaciune, dupa ce persoanele cercetate au schimbat sau cumparat diferite produse, folosind bancnote autentice, care apartineau unor emisii retrase din circulatie sau bancnote autentice straine cu valoare redusa.

Astfel, pentru a preveni inregistrarea unor cazuri de punere in circulatie a bancnotelor contrafacute si de inselaciune recomandam persoanelor care opereaza schimburi valutare sa le efectueze in locuri in care bancnotele respective sunt verificate cu privire la autenticitatea acestora.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »