Salajul, inghitit de Cluj

Magazin Salajean 18 martie 2010 0

Salajul, inghitit de Cluj

Presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, respinge ideea avansata de catre omologul sau clujean, Alin Tise, privind desfiintarea judetului nostru si integrarea lui in judetul Cluj. Tise militeaza pentru comasarea judetelor mici, astfel incat zona nord-vest sa nu mai fie formata din sase unitati administrativ-teritoriale, ci doar din cele trei de referinta pentru regiune, respectiv Maramures, Satu Mare si Cluj.

Avem prea multe judete in Transilvania. Ideea e ca aceasta reorganizare sa dezvolte niste microregiuni mult mai puternice. Acele judete cu un arondisment prea mic ar trebui comasate cu judetele vecine. In cazul nostru, de pilda, am putea prelua Salajul, un judet foarte mic pentru care Clujul chiar ar putea aplica politica de dezvoltare, avand in vedere ca noi le-am putea furniza atat apa, cat si gazele si energia, a declarat presei oficialul clujean, precizand ca prefecturile si consiliile judetene ar trebui pastrate.

In replica, Marc spune ca o asemenea constructie nu prezinta niciun fel de avantaj. Exceptand problema sursei de apa, nu cred ca Salajul are probleme mai mari decat Clujul. Aductiunea de apa de la Gilau este cuprinsa oricum intr-un proiect mai vechi, iar in ceea ce priveste furnizarea de gaze, nu stiam ca Clujul produce asa ceva, afirma presedintele CJ Salaj. In schimb, dezavantaje ar fi cu duiumul, considera Marc.

In opinia sa, trebuie pastrata organizarea actuala, respectiv Regiunea de Nord-Vest, cu cele sase judete componente: Orice regiune mai mica decat cea existenta ne-ar dezavantaja. Zonele periferice ar ramane nedezvoltate si li s-ar aloca fonduri mai mici. S-ar pierde proiecte, s-ar pierde bani. Iar daca s-ar merge pe ideea comasarii, ce sens ar avea pastrarea prefecturilor si a consiliilor judetene? Nu ar face nimic altceva decat sa intensifice birocratia.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »