Salajul, in greva generala!

Magazin Salajean 17 mai 2010 0

Salajul, in greva generala!

Romania si, implicit, Salajul se confrunta cu o situatie fara precedent. O tara intreaga freamata, ingenuncheata de neajunsuri si batjocorita prin masurile pe care guvernantii le anunta ca fiind absolut necesare pentru iesirea din criza: diminuarea cu 25 la suta a salariilor din sistemul bugetar, reducerea pensiilor cu 15 procente, reducerea indemnizatiilor de crestere a copilului, anularea ajutorului de 200 de euro la prima casatorie, eliminarea trusoului pentru nou-nascuti, sistarea facilitatilor de care beneficiaza pensionarii la transportul public si cel feroviar, diminuarea cu 25 la suta a burselor pentru elevi si studenti, a indemnizatiei de merit si rentei viagere, dar si anularea ajutorului financiar acordat pentru achizitionarea de carti educationale.

Reactiile populatiei nu au intarziat, insa, sa apara. Pensionarii salajeni, umiliti de vestea ca le vor fi ciuntite veniturile in vederea reducerii cheltuielilor bugetare, au iesit deja in strada. Trebuie sa se renunte la ideea diminuarii pensiilor cu 15 la suta, iar pensiile sub 2.000 de lei nu trebuie reduse cu niciun procent. Cei de la centru trebuie sa inteleaga ca pensionarii din tara o duc foarte greu cu actualele venituri, daramite daca le mai si diminueaza, sustine Ilie Gorgan, presedintele Sindicatului Liber al Pensionarilor Salaj.

La randul lor, sindicalistii din majoritatea sectoarelor bugetare sunt pregatiti sa intre in greva generala. Unii – cadrele didactice si functionarii din administratia publica – au batut deja in cuie data de la care vor bloca activitatea din scoli, primarii si consilii judetene. Altii, printre care se numara ceferistii si lucratorii din Sanatate ameninta ca vor intra si ei in greva. Nici mamele nu stau deoparte. Pentru astazi, ele au anuntat un protest la care vor participa impreuna cu bebelusi in carucioare, pampersi si banderole negre in semn de doliu pentru inmormantarea pe care o pregatesc guvernantii prin intentia de a diminua indemnizatia de crestere a copilului.

Incepand de lunea viitoare, scolile vor fi sub lacat, iar soarta elevilor va ramane in mainile profesorilor revoltati ca li se taie un sfert din salarii. Cei mai afectati vor fi absolventii claselor a XII-a, in conditiile in care exista riscul ca sesiunea de vara a bacalaureatului sa fie suspendata. Vom face apel sa participe cat mai multi dascali, pentru a da actiunilor de protest un caracter cat mai unitar, a precizat Eusebiu Lehene, liderul Sindicatului Liber din Invatamant Salaj.

Tot din 31 mai, si tot din cauza diminuarilor salariale anuntate, vor intrerupe lucrul si functionarii din primarii si consilii judetene. Masurile propuse sunt de neacceptat. Veniturile functionarilor publici sunt deja cu 40-45 la suta mai mici decat cele din ultima luna a lui 2009, iar guvernantii vor sa mai taie din ele. Din ce sa mai traim?, spune Gheorghe Morar, presedintele Sindicatului Civitas din Primaria Zalau.

Si angajatii din sistemul sanitar iau in calcul greva generala, actiune ce ar paraliza Sanatatea, intrucat spitalele vor lucra cu o treime din personal si nu vor mai fi internate decat urgentele. Vestea diminuarii salariilor cu 25 la suta i-a pus si pe ceferisti in garda, acestia anuntand ca sunt dispusi sa blocheze circulatia pe calea ferata, daca masura va fi aplicata si in companiile de stat.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »