Sălajul este campionul Transilvaniei la numărul de asistați social

Un tip de venit blamat de mulți angajatori și angajați pe motiv că încurajează lenea și lipsa de interes pentru un loc de muncă – venitul minim garantat – reprezintă un ajutor social plătit de stat celor care trăiesc în condiții de sărăcie, din motive care țin atât de ei, prin nemuncă, cât și din alte cauze (sociale, familiale, medicale etc). Cei mai mulți beneficiari ai venitului minim garantat sunt în județele Teleorman, Buzău, Mehedinți, Vaslui și Dolj potrivit Ministerului Muncii. Județul Sălaj nu face nici el cinste, ținând cont de faptul că este județul cu cel mai mare număr de asistați social din zonă.

La noi în județ, beneficiari ai venitului minim garantat sunt  3.337 de cetățeni, adică 1,35 la sută din populația județului (247.500) iar suma medie primită este de 345 de lei lunar, de persoană. Acest procent este cel mai mare dintre toate județele din Transilvania, Banat și Crișana. Procentele în județele învecinate sunt: 1,14 Satu Mare, 1,02 Maramureș, 0,95 Bihor, 0,50 Cluj, 0,80 Bistrița Năsăud, 1,27 Alba, 0,61 Arad. Cei mai multi beneficiari plătiți sunt din județul Dolj (peste 15.500 de beneficiari). Pentru comparație, trebuie știut faptul că municipiul București are doar 280 de asistați care primesc acest tip de venit.
Autoritățile pregătesc însă modificări substanțiale pentru anul viitor.

Venitul minim garantat, alocația pentru susținerea familiei și ajutorul pentru încălzirea locuinței vor fi comasate și vor alcătui un singur ajutor, denumit “venit minim de incluziune”.
În prezent, nivelul lunar al venitului minim garantat se raportează la indicatorul social de referință (ISR), iar acest nivel este, de la începutul anului 2017 de: 141.5 lei pentru persoana singură, 225 lei pentru familiile formate din două persoane – 225 lei; 357 lei pentru familiile formate din trei persoane, 433.5 lei pentru familiile formate din patru persoane, 527 lei pentru familiile formate din cinci persoane și cate 36.5 lei pentru fiecare altă persoană peste numărul de cinci persoane și anume 36,5 lei.
Pentru aplicarea noului program dar și pentru implementarea ajutoarelor sociale conform legii aflate acum in vigoare, efortul bugetar pentru anul viitor este estimat la aproximativ 2 miliarde lei. Pentru 2019 si 2020 efortul bugetar este estimat la 2,412 miliarde lei anual, cu 1,012 miliarde lei mai mult comparativ cu un an de plăți efectuate potivit legislației actuale.
Noul mecanism aduce noțiunea de “venit net lunar ajustat”, care reprezintă suma ce revine fiecărui membru al familiei din venitul lunar total al acesteia, care presupune ponderarea cu un anumit indice, atunci când se calculeaza plafonul maxim al ajutorului. Plafonul este 1 pentru persoane singure sau pentru reprezentantul (capul) familiei și 0,5 pentru orice alt membru din familie. 

 

 

One Thought to “Sălajul este campionul Transilvaniei la numărul de asistați social”

  1. Anonim

    Securistu Marc reales! Salajul rosu!

Leave a Comment