Salajul e plin de Tarzani si Herculi

Magazin Salajean 12 august 2011 0

Salajul e plin de Tarzani si Herculi

Tuciuriii din Salaj au nascocit nume dintre cele mai ciudate pentru copiii lor. Micile progenituri au prenumele unor personaje din filme, din lumea sportului ori sunt preluate din diverse domenii.

Cu toate ca serialul Tarzan a rulat pe micile ecrane cu cateva decenii in urma, moda atribuirii acestui nume este actuala. In Salaj sunt 16 persoane care poarta numele omului junglei, cei mai multi dintre acestia mai au insa pe langa Tarzan si un alt prenume, Catalin, Augustin, Rafail. Lumea filmului este o sursa inepuizabila de variante de nume: trei familii au ales sa puna nume de Hercule copiiilor lor si o familie a parafrazat numele personajului Jean Claude Van Damme, botezandu-si copilul Vandami; altii mai razboinici, Vinetu, Pardalian si Piedone. Din lumea sportului doi au ales sa duca numele lui Ronaldo mai departe.

Din cele aflate de la Dascalu Aurora Stela, directorul Directiei Judetene de Evidenta Persoanelor Salaj din cadrul Consiliului Judetean Salaj, foarte multi copii au nume de-a dreptul ciudate: Boier, Bombonel, Bucurestean, Bruslea, Bradut, Bulgaru, Cimbrus, Craisor, Zali, Auras, Ninaur, Visinel, Kent, Leustean, Strugurel, Panseluta, Pitula, Randunica, Artista, Baroneasa, Crasma, Frunzulita, Fraguta, Ginarca, Lugojana.

Daca prenumele anterioare par hilare, de neinteles este cum de unii parinti si-au ales nume pentru odraslele lor, precum: Gospodina, Literas, Medalion (7 copii din Salaj au acest prenume), Contabila (doua fetite raspund cand sunt strigate astfel), si nemaivorbind de …Judet si Judet-Secundar (situatie identificata pe trei certificate de nastere).

Nume indecente sau ridicole, interzise

Desigur, orice cetatean din Romania poate sa dea copilului sau numele pe care-l doreste, cu exceptia sa nu fie ridicol sau indecent, caz in care ofiterul de stare civila poate refuza varianta propusa de parinte. Daca parintele sau copilul doreste sa schimbe ulterior numele, acest lucru se face in baza legislatiei actuale, conform Legii 119/1996 cu privire la actele de stare civila. Cei care opteaza pentru inlocuirea prenumelui cu un altul fac solicitare pe cale administrativa la primaria de domiciliu, unde au de depus actele si de achitat o taxa. Potrivit normelor in vigoare, cererea de schimbare a numelui trebuie sa fie motivata si sa fie insotita de urmatoarele acte: copii legalizate de pe certificatele de stare civila ale persoanei care solicita schimbarea numelui; un exemplar al Monitorului Oficial al Romaniei, Partea a III-a, in care a fost publicat, pe cheltuiala solicitantului, extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea caruia sa nu fi trecut mai mult de un an; consimtamantul, dat in forma autentica, al celuilalt sot, in cazul schimbarii numelui de familie purtat in timpul casatoriei; copia de pe decizia de aprobare a autoritatii tutelare, in cazurile prevazute de art.7 din O.G. nr.41/2003; cazierul judiciar si cazierul fiscal ale solicitantului; orice alte acte pe care solicitantul le considera necesare. Cetatenii romani pot obtine, pentru motive temeinice, schimbarea pe cale administrativa a numelui de familie si a prenumelui sau numai a unuia dintre acestea.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »