Salajul deruleaza investitii de aproape 200 milioane de euro din bani europeni

Magazin Salajean 4 august 2010 0

Salajul deruleaza investitii de aproape 200 milioane de euro din bani europeniProiecte in valoare de aproape 196 milioane de euro, din care peste 180 milioane de euro reprezinta suma nerambursabila, sunt in derulare, in prezent, in judetul Salaj, potrivit primei editii a Cartei Albe a absorbtiei fondurilor europene elaborata de catre Institutia Prefectului. Deocamdata, documentul reuneste doar proiectele accesate de catre administratiile locale si cea judeteana, insa pentru editiile viitoare, Prefectura si-a propus sa includa si proiectele cu finantare europeana accesate de catre frime private si organizatii non-guvernamentale.

Cea mai mare valoare, respectiv aproape 105 milioane de euro, o au proiectele depuse si contractate in cadrul Programului Operational Regional (POR), locul secund fiind ocupat de proiectele prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), cu circa 70 milioane de euro. In opinia lui Alexandru Vegh, prefectul de Salaj, investitiile astfel contractate vor imbunatati semnificativ infrastructura si calitatea vietii din judetul nostru: Daca si calitatea lucrarilor va fi pe masura fondurilor accesate, in maxim trei ani, fata Salajului se va schimba radical.

Potrivit Cartei Albe, in judet, sunt implimentate doua proiecte prin Fondul Roman de Dezvoltare Sociala, a caror valoare se aproapie de 390.000 de euro. Este vorba despre reabilitarea strazilor din Bobota si modernizarea unui drum de acces si realizarea unei campanii de educatie sanitara, in Sarmasag. In ceea ce priveste programul PHARE Coeziune Economica si Sociala 2005-2006, Salajul se poate mandri cu trei proiecte, de aproape 12 milioane de euro: statie de compostare in Crasna, amenajarea Vaii Iapa in Rus si soseaua ocolitoare a Zalaului, careia ii revine, de altfel, peste 90 la suta din suma amintita.

Pentru imbunatatirea accesului populatiei la informatie, sapte comune salajene beneficiaza in cadrul programului Economia bazata pe cunoastere, de 222.000 de euro, finantarea asigurata de Guvernul Romaniei si Banca Mondiala. Din acesti bani, in comunele Carastelec, Crasna, Dragu, Girbou, Rus si Simisna au fost amplasate puncte de acces public la informatii, iar in Camar s-a realizat reteaua electronica a comunitatii locale.

Cea mai mare investitie aflata in derulare in judet, reprezentand mai mult de un sfert din valoarea totala a proiectelor salajene, se deruleaza gratie Programului Operational Sectorial de Mediu si vizeaza extinderea si reabilitarea sistemelor de apa si apa uzata din Salaj si Cluj. Beneficiar este Consiliul Judetean Salaj, care a depus patru proiecte si in cadrul POR, valoarea lor (reabilitarea drumului Ciucea-Varsolt si a drumului judetean 108A, modernizarea si extinderea complexului de servicii comunitare Cehu Silvaniei si modernizarea complexelor de servicii sociale pentru copiii din Simleu Silvaniei, Jibou si Zalau) apropiindu-se de 50 milioane de euro. Administratia judetului a mai castigat si un proiect ce vizeaza restaurarea patrimoniului istoric si cultural, directie in care vor fi cheltuiti in jur de sase milioane de euro.

Tot prin POR sunt finantate si lucrarile de reabilitare a scolilor Gheorghe Lazar si Mihai Eminescu din Zalau si a infrastructurii educationale din Balan, valoarea celor trei proiecte depasind 2,6 milioane de euro.

Pentru incurajarea activi-tatilor turistice din Salaj, prin PNDR s-au aprobat trei proiecte, in suma de 717.000 de euro, bani din care va fi valorificata destinatia turistica Gradina Zmeilor de la Balan si vor fi construite centre de informare si marketing turistic la Horoatu Crasnei si Valcau de Jos. Documentul elaborat de catre Institutia Prefectului mai arata ca 18 comune salajene si patru asociatii de comune beneficiaza de aproape 69 milioane de euro, tot prin PNDR, pentru dezvoltarea infrastructurii, iar alte trei proiecte, de 170.000 de euro, au ca scop infiintarea parteneriatului public-privat pentru dezvoltarea Vaii Somesului, elaborarea planului de dezvoltare al Gal Tovishat Samsud si dezvoltarea strategiei in Magura Silvaniei.

In clasamentul beneficiarilor celor mai mari investitii din fonduri europene conduce Consiliul Judetean Salaj, cu proiecte in valoare de aproape 111 milioane de euro, urmat fiind de Zalau, cu 13,1 milioane de euro, Asociatia de Dezvoltare Intracomunitara Valea Somesului, cu 4,88 milioane de euro, comuna Balan (3,58 milioane de euro) si comuna Crasna (3,1 milioane de euro).

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »