Salajul – codasul Romaniei si la capitolul constructii imobiliare

Magazin Salajean 26 septembrie 2011 0

Salajul - codasul Romaniei si la capitolul constructii imobiliare

Salajul este unul dintre judetele din tara avand cele mai putine constructii imobiliare, respectiv: vile, blocuri de locuit, hoteluri, pensiuni, spatii comerciale etc. Intr-un clasament pe judete privind suprafata de teren acoperita de constructii la nivel national, Salajul ocupa penultimul loc.

Dupa o perioada in care piata imobiliara a atins apogeul, odata cu criza economica a suferit un declin serios. Preturile apartamentelor, caselor, terenurilor etc. au scazut nesperat, insa odata cu acestea si vanzarile, dupa ce creditele bancare au devenit un lux. Prin urmare, constructiile in domeniu au scazut semnificativ, iar unele santiere aflate in lucru au ramas in paragina.

In mijlocul acestora, Econtext a realizat un studiu, cel mai probabil privit cu interes de ecologisti, privind nivelul constructiilor in functie de suprafata de teren ocupata de imobile, in fiecare judet din tara. Clasamentul este o abordare diferita fata de cea care se refera la preturile locuintelor, la numarul de proiecte rezidentiale, comerciale sau de alta natura.

Mai exact, arata cate hectare ocupa cladirile in fiecare judet. Astfel, judetul cu cea mai mare suprafata acoperita de constructii este Constanta: 31.227 de hectare din judet sunt ocupate de cladiri. Urmatoarele pozitii sunt detinute de Bihor, cu 31.186 de hectare, si Dolj, avand 30.598 de hectare de teren ocupate de cladiri.

La polul opus, cele mai putine constructii se afla in judetul Bistrita-Nasaud, unde doar 8.250 de hectare au fost folosite pentru constructiile imobiliare. Salajul se afla pe penultima pozitie, iar Harghita pe antepenultima. Toate aceste trei judete au mai putin de 10.000 de hectare acoperite de constructii.

Revenind la judetul nostru, cladirile ocupa 9.268 de hectare din suprafata totala de teren, Salajul putand fi considerat astfel unul dintre judetele verzi ale tarii. Dupa perioada de recesiune, constructiile in domeniul imobiliarelor par sa-si fi revenit. Potrivit informatiilor furnizate de Directia de Statistica Salaj, in primul semestru al anului, autorizatiile de construire au crescut cu circa zece procente fata de aceeasi perioada a anului trecut, ba chiar mai mult in cazul cladirilor rezidentiale. Localitatile in care s-au inregistrat cresteri mai mari ale numarului de autorizatii eliberate pentru construirea de cladiri rezidentiale, fata de perioada corespunzatoare din anul precedent, au fost: municipiul Zalau, Cehu Silvaniei, Bocsa, Banisor, Samsud, Pericei si Sarmasag.

Acelasi studiu realizat de Econtext prezinta suprafata totala acoperita de constructii din Romania, cum ar fi: case, magazine, hoteluri, blocuri, stadioane etc., precum si evolutia acesteia din anul 2000 pana anul trecut.

Anul trecut, 728.256 de hectare din suprafata Romaniei erau acoperite de cladiri. Ceea ce reprezinta trei la suta din suprafata totala a Romaniei, care este de aproape 24 de milioane de hectare. In anul 2000, suprafata construita a Romaniei a fost de 632.856 hectare, cu 15 procente mai putin decat in 2010. Diferenta arata ca in decursul celor zece ani, suprafata construita a crescut cu 95.400 de hectare, cat de zece ori suprafata constructiilor la ora actuala din judetul Salaj. Curios este faptul ca cea mai mare crestere de la un an la altul in perioada analizata este in decursul anului 2009, cand suprafata de constructii s-a marit cu circa 2.000 de hectare, in timp ce anii anteriori cresterea a fost de aproximativ 1.000 de hectare. Adica in plina recesiune.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »