Salajul, codas la constructia de locuinte

Magazin Salajean 19 mai 2010 0

Salajul, codas la constructia de locuinte

Doar 519 locuinte au fost construite in 2009, in judetul Salaj, numarul lor fiind de 13 ori mai mic decat al celor din Cluj si de aproape opt ori sub cel inregistrat in Suceava. De altfel, din acest punct de vedere, Salajul se situeaza intre ultimele zece judete in clasamentul national, potrivit Institutului National de Statistica. Diferentele mari dintre judetele fruntase si cele de la coada clasamentului sunt date nu doar de numarul locuitorilor, ci si de forta financiara a resedintelor de judet. Un rol important l-au jucat si remiterile celor plecati la munca in strainatate, care au impulsionat piata imobiliara.

Datele statistice indica faptul ca Salajul a ajuns sa numere putin peste 99.000 de locuinte, cu o suprafata medie locuibila de 39,8 metri patrati, echivalentul unor apartamente cu doua camere ingramadite. Tendinta dezvoltatorilor imobiliari din judet este de a construi unitati locative cat mai mari. Spre exemplu, locuintele ridicate in decursul anului trecut au o suprafata medie de aproape 73 metri patrati, de aproape doua ori mai mare decat cea medie locuibila existenta la nivel de judet, reiese din datele furnizate de catre reprezentantii Directiei Judetene de Statistica Salaj. Potrivit sursei citate, un sfert din totalul apartamentelor ridicate in 2009 au patru camere, iar 22 la suta, de la cinci camere in sus, cu preturi pe masura si, evident, mai greu de vandut pe timp de criza.

La nivel national, in 2009, au fost construite 62.520 de case, cele mai multe, in judetele in care se afla cele mai mari si mai puternice orase din tara, precum Bucuresti-Ilfov, Cluj, Constanta, Timis sau Iasi.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »