Salajul coboara cinci locuri in topul somajului

Magazin Salajean 9 iulie 2010 0

Salajul coboara cinci locuri in topul somajuluiNumarul somerilor salajeni este in continua scadere, potrivit datelor Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Salaj. La sfarsitul lunii iunie, in evidentele institutiei figurau 9.038 de persoane fara un loc de munca, cu 745 mai putine decat in mai. Asa se face ca si rata somajului s-a redus pana la 8,49 la suta, ceea ce presupune o diminuare de 0,7 puncte procentuale. Din acest punct de vedere, Salajul se afla pe pozitia secunda in clasamentul national, fiind depasit doar de Bistrita, unde indicatorul a suferit o diminuare de 0,75 la suta. Rata somajului a scazut din mai multe motive: tot mai multi agentii economici din judet fac angajari, sectorul constructiilor incepe sa dea semne de redresare si astfel isi fac aparitia slujbele sezoniere, iar multi salajeni pleaca la munca in strainatate. In plus, expira si indemnizatiile unora dintre someri, acestia preferand sa iasa din evidentele AJOFM, in ciuda serviciilor de care ar putea beneficia – mediere, informare, consiliere, cursuri gratuite etc, este de parere Romeo Sarca, directorul institutiei. Acesta a adaugat ca factorii mentionati au facut ca Salajul sa coboare in topul rusinii de pe pozitia 12, pe 17.

Raportat, insa, la situatia de acum un an, lucrurile nu stau prea bine. Mai exact, numarul somerilor din iunie 2010 il depaseste pe cel din aceeasi luna a anului trecut cu 647 persoane, in timp ce rata somajului este mai mare cu 0,63 la suta.

Peste 58 la suta din totalul salajenilor aflati in somaj beneficiaza de indemnizatie. Pe categorii de varsta, cei mai multi someri din Salaj (2.719 persoane) au varste cuprinse intre 40 si 50 de ani, urmati indeaproape de cei de 30-40 de ani (2.535 persoane). Din punct de vedere al repartizarii pe categorii socio-profesionale, datele statistice arata ca trei din patru someri sunt muncitori. In ceea ce-i priveste pe absolventii aflati in somaj, numarule acestora era, la sfarsitul lunii trecute, de 275 de persoane, dintre care mai mult de jumatate au terminat liceu ori scoala profesionala, 82 au studii superioare, iar 34 au absolvit scoala profesionala.

Somajul scade in 38 de judete

Romania totaliza, la final de iunie, 680.682 de someri, cu 21.072 mai putini decat in luna precedenta, iar rata somajului atingea 7,33 la suta, fata de 7,67 in mai 2010. Aproape 56 la suta din totalul romanilor fara slujba primeau din partea statului indemnizatie de somaj, numarul lor fiind in scadere cu 30.000 de oameni.

O reducere a numarului de someri se inregistreaza in 38 de judete ale tarii, cele mai importante scaderi inregistrandu-se in judetele Constanta, Bistrita, Arges, Dolj, Brasov si Suceava. Salturi, nesemnificative, insa, se remarca in judetele Prahova, Maramures, Giurgiu si in municipiul Bucuresti. In ceea ce priveste rata somajului, acest indicator a suferit diminuari importante in Bistrita, Salaj, Constanta, Mehedinti, Olt si Alba.

In topul judetelor cu cele mai ridicate niveluri ale ratei somajului conduc Vaslui (13,94 la suta) si Mehedinti (12,36 la suta), urmate de Teleorman (12,11 la suta), Dolj (11,35 la suta), Ialomita (10,95), Alba si Covasna (ambele 10,86 la suta).

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »